Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ mokinių patirtis Prancūzijoje

Parašyta: 2022-05-23 | Kategorija: Aukštadvaris, Kelionės, Mokyklos, Seniūnijos, Trakai |

Virėjų profesijos mokinės Žana Gibneris ir Teresė Kvašytė kartu su Bergamasca restorano kolektyvu

Amatų mokykla ,,Sodžiaus meistrai” ,įgyvendindama Erasmus+ projektą “Profesiniai įgūdžiai tavo ateičiai”, turėjo galimybę 9  savo mokinius išsiųsti atlikti mobilumo praktiką Prancūzijos įmonėse.

Praėjusį kartą kvietėme paskaityti kaip Dekoratyvinio želdinimo ir aplinkos tvarkymo verslo darbuotojo modulinės profesinio mokymo programos moksleivėms sekėsi profesinė 2 savaičių praktika Prancūzijoje, o šį kartą kviečiame paskaityti kaip sekėsi virėjų profesijos mokinėms.

Balandžio 3 d. kartu su Amatų mokyklos apželdintojomis, staliais ir kursiokėmis virėjomis išvykome į Erasmus + remiamą mainų programą penkiolikai dienų Prancūzijoje.

Kelionę pradėjome lėktuvu į Paryžių, iš kurio traukiniu nuvykome į Perche regioną, garsėjantį išskirtinėmis bagetėmis ir senaisiais dvarais. Mūsų galutinis tikslas – Nogent le Rotrou, žinomas savo sekmadieniniu sendaikčių turgumi ir  Saint-Jean pilimi.

Apsistojome viename iš miestelio viešbučių ant kalvos viršūnės, su itin maloniu ir paslaugiu personalu. Šalia viešbučio – ekologinių daržovių ir sūrių krautuvė,  žavinti daržovių šviežumu ir įvairove, ypatingai gerais sūriais ir jų pasirinkimų gausa. Kiekvieną dieną buvo išbandytas vis naujas skonis degustuojant įvairiausiais komponentų deriniais. Taip pat šalia viešbučio Buffalo grill restoranas, klientams siūlantis griliaus technika paruoštų patiekalų. Čia viena iš kursiokių ir atliko praktiką. Dažnai pasidalindavo, kad vietos personalas labai mandagus ir paslaugus. Noriai moko ir suteikia pasitikėjimo leisdami viską daryti savarankiškai.

Keliaujant kalva žemyn – traukinių stotis, už jos prasidedantis Nogent le Rotrou miestelio ūžesys. L`Huisine upė, prie kurios išvysti Saint – Hilaire bažnyčią ir tiltą, vedantį link Merijos, aplink kurią išsidėstę svarbiausi miestelio pastatai bei nuo toli matoma  Saint-Jean pilis, kurios soduose teko padirbėti ir mūsų bendrakeleivėms apželdintojoms.

Nepaisant to, kad miestelis žavėjo lankytinų objektų gausa, didijį džiaugsmą patyrėmė praktikos vietoje Itališkame restorane La Bergamasca. Restorano vizitinė kortelė – paprastumas ir nepriekaištinga kokybė, kaip ir priklauso tikram Itališkam restoranui. Meniu kortoje gali išvysti naminę pastą, paruoštą tikrų profesionalų pačioje virtuvėje. Užsisakant kviečiama pasirinkti iš trijų pastos rūšių pasirenkant bet kurį patiekalą.

Lankytojams matomoje erdvėje į malkomis kūrenamą krosnį pašaunamos picos pateikiamos čia pat, dar garuojančios. Norintiems pasisaldinti – platus itališkų desertų pasirinkimas: panakota, šviežių kiaušinių tiramisu, citrininė, šokoladinė tartaletės, Café gurman, platus itališkų ledų pasirinkimas.  

Dvi savaitės tikrai neprailgo, dirbome itin profesionalios komandos apsuptyje, kurie ypatingai stengėsi perduoti viską, ką žino geriausio, nuolatos pasitikrindami, ar mūsų savijauta yra gera ir ar nieko netrūksta sklandžiam darbui. Bendravome prancūzų ir anglų kalbomis, kadangi komanda yra surinkta iš visų pasaulio kampelių – nuo gyventojų iš Bangladešo iki tikrų italų, apsistojusių gyvenimui Prancūzijoje. Buvo džiugu dalyvauti visuose gamybos procesuose: nuo Parmigiano smulkinimo, jautienos pusgaminio apdorojimo iki faršo, Bolognese padažo paruošimo, lazanijos sluoksniavimo, kepimo ir galiausiai pateikimo klientui.

Džiaugėmės galėdamos serviruoti desertus kiekvieno vakaro metu. Smagiausia būdavo jų puošyba, nes šiame restorane ypatingai daug vietos saviraiškai, desertinė lėkštė – tavo saviraiškos puošyboje erdvė. Paskutinės dienos praktikoje metu džiugiai atsisveikinome su dviejų savaičių kolegomis, tikėdamos dar kartą sustikti pasaulio virtuvėse, o gal net ir grįžti darbui į jau žinomą ir beveik namais tapusią tarptautinę bendruomenę itališkame restorane La Bergamasca Prancūzijoje.

Šis projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai, “ERASMUS+” programos lėšomis, kurią Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

Dalia Beigienė

Amatų mokykla ,,Sodžiaus meistrai”  direktorė

Moksleivių  nuotraukose – akimirkos iš stažuotės Prancūzijoje

 


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite