Blynų diena Trakų krašto tradicinių amatų centre

Parašyta: 2019-02-25 | Kategorija: Naujienos, Trakai |

Blynų dienoje, inicijuotoje Trakų krašto tradicinių amatų centro, tilpo gausios blynų gerbėjų gretos – tai ir vaikai iš Trakų rajono paramos šeimai ir vaikams centro bei aktyvūs žmonės iš VšĮ Trakų švietimo centro įsteigto Trečiojo amžiaus universiteto (TAU), šeimos su vaikais iš Trakų bei aplinkinių rajonų – visi nestokojantys entuziazmo išvaryti žiemą kiek įmanoma greičiau. Prie žiemos išvarymo užmačių blynų mišiniais prisidėjo „Malsena“, o netikėčiausiais blynų receptais dalijosi maisto technologė Jolanta Veličkienė, kuri žino ne vieną blynų gamybos būdą, keliais iš jų mielai su mumis pasidalijo.

Blynų dienos dalyviai

Blynai – tai patiekalas, turintis gilią istoriją, o istoriniuose šaltiniuose rašoma, kad net pats karalius Dovydas, minimas Šventajame Rašte, vaišindavęs miestiečius ir svečius būtent blynais. Lietiniai aprašyti Senajame Testamente bei senovės romėnų ir graikų rankraščiuose.

1540 m. rastas lietinių receptas, užrašytas prancūzų kulinarijos knygoje. Pirmasis angliškų blynų receptas atspausdintas 1588 m. geroms šeimininkėms skirtoje knygoje.

Lietuviai nuo seno mėgo pačius įvairiausius blynus – mielinius, grikinius ir turi gražių tradicijų ir istorijų, susijusių su blynais. Norėdami greičiau išsivaduoti iš žiemos gniaužtų, protėviai didesnį dėmesį skirdavo ne tam iš kokių grūdų blynai pagaminti, o jų formai, kuo blynai apvalesni, tuo labiau „vilioja“ pažadinti pavasario saulę.

Kadangi Užgavėnių šventė ne už kalnų, raginam prisidėti visus prie žiemos varymo lauk, kepant apvaliausius bei skaniausius blynus, dalinamės keliais blynų receptais.

 Amerikietiški blyneliai

Jums reikės: 600 g miltų, 2 šaukštų cukraus pudros, 1 arbat. šaukštelis druskos, 2 arbat. šaukšteliai, 4 kiaušinių, 500 ml pieno, 8 šaukštų aliejaus (tešlai) + aliejaus kepimui

Gaminimas. Išplakame pieną su kiaušiniais ir įpilame 8 šaukštus aliejaus. Išmaišome, tada įberiame miltus, cukraus pudrą, druską ir kepimo miltelius. Pieno, kiaušinių ir aliejaus mišinį supilame ant sausų produktų ir  išmaišome iki vientisos tirštos masės ir kepame. Gardinimui tinka klevų sirupas, grietinė, uogienė.

  Avižinių dribsnių sklindžiai su obuoliais

Jums reikės: 0,5 kg kvietinių miltų, 100 g avižinių dribsnių, 200 ml pieno, 200 ml kefyro

2 kiaušinių, 2 šaukštų rudojo cukraus, 2 šaukštų sėlenų (ruginių ar kvietinių savo nuožiūra), 1 žiupsnelio druskos ir vanilinio cukraus, 2/3 vidutinio dydžio obuolių.

Gaminimas. Pirmiausia pakaitiname pieną ir supilame į jį avižinius dribsnius, po to paliekame išbrinkti ir kiek atvėsti. Į atvėsusį mišinį supilame kefyrą, įmušame kiaušinius, cukrų, druską ir sutarkuojame obuolius, su žievele ar be jos, kiekvienos šeimininkės pasirinkimas. Iškepusius blynus gardiname grietine, jogurtu, uogiene.

Skanaus.

Trakų krašto tradicinių amatų centro inf.

 

Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *