Jolanta Veličkienė: „Mūsų tautiečiai senovėje Vėlinėms ruošdavo išskirtinius patiekalus, skirtus vėlėms pamaloninti“

Parašyta: 2020-10-30 | Kategorija: Kultūra, Naujienos |

Troškinta aviena su mairūnais

Visų šventųjų diena ir Vėlinės – tai glaudžiai susijusios šventės. Visų šventųjų diena skirta šventiesiems pagerbti, o Vėlinės – mirusiuosius prisiminti. Nuo seniausių laikų šios šventes laikytos svarbiausiomis gūdaus rudens šventėmis. Dabar, taipogi, suvokiame šių švenčių prasmę, dvasinį poreikį jas švęsti. Labai svarbu savo protėvius prisiminti, pagerbti, padėkoti jiems ir leisti toliau ramiai ilsėtis.

Kaip taisyklė per vėlines visad būdavo šalti orai, todėl žmonės stengdavosi sočiai pavalgyti. Grįžusieji iš kapų lankymo sėdavosi prie stalo, kur labai svarbu malda ir vaišės. Mūsų tautiečiai senovėje Vėlinėms ruošdavo išskirtinius patiekalus, skirtus vėlėms pamaloninti. Kai kuriuose etnografiniuose regionuose žmonės pasigamindavo išties įdomių sočių ir sveikų gana archajiškų patiekalų. Kaip Vėlinės buvo minimos XIX a. pradžioje, puikiai nusako šis tautosakos ir kultūros tyrinėtojo Teodoro Narbuto atsiminimas: „Rengiamos gausios vaišės, kurias sudarė daugiausia tamsieji patiekalai, kaip antai kiaulienos ir žąsų jukos vėdarai. Sriubos iš džiovintų burokėlių lapų, kurie suteikia tamsiai žalią spalvą, įvairūs mėsos kepiniai, košės spirgučiai, šiupiniai ir kitokie vietiniai valgiai, – jų turi būti dvylika.“

Šiandien, siūlau keletą sveikų ir tinkančių tokiai šventei patiekalų receptų.

Troškinta aviena su mairūnais

Reikės: 600 g virtos avienos, 3 skiltelių česnako,1 šaukštas riebalų, 1 šaukštas miltų, 100 g grietinės, 200 g morkų, 200 g pastarnokų, 200 g svogūnų, druskos, pipirų, mairūnų.

Prieskonines daržoves stambiai sutarkuojame (svogūnus smulkiai supjaustome) ir pakepiname riebaluose kartu su miltais. Česnakus ir mairūnus sugrūdome su druska ir pipirais. Virtą avieną supjaustome nedideliais gabaliukais ir suberiame į pakepintas prieskonines daržoves, pridedame prieskonius, grietinės ir, uždengę indą, troškiname 10–15 min. Tuomet sudedame į gerai pašildytą gilesnį pusdubenį, papuošiame. Valgome su pupomis ar biria grikių koše.

 

Karštas burokėlių, juodųjų pupelių ir kopūstų apkepas

Reikės: pora virtų arba keptų burokėlių, pora raudonųjų svogūnų, 0,5 kg. raugintų kopūstų, pora saujų juodų virtų pupelių, 200 g grietinės, 100 g krienų, 50 g sviesto, druskos, pipirų.

Paruošiame padažą. Jam svogūnus susmulkiname ir keptuvėje pakepiname su sviestu, krienais ir prieskoniais. Paskui supilame grietinę ir pakepiname apie 5 min.

Raugintus kopūstus patroškiname savo sultyse, sutarkuojame burokėlius, įdedame virtas pupeles. Užpilame padažu ir kepame įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. (200 laipsnių t.)

Moliūgų ir ryžių apkepas

Reikės: apie 1 kg moliūgo, 200 g ryžių, 3 šaukštai lydyto sviesto, 4 šaukštai cukraus pudros, 2 kiaušiniai, cinamono.

Nulupame ir supjaustome gabaliukais moliūgą ir ištroškiname nedideliame kiekyje vandens. Pertriname per sietą. Ryžius išbrinkiname, kiaušinius išplakame, viską išmaišome. Dedame į lydytų sviestu išteptą indą. Išliginame ir ant viršaus uždedame lydyto sviesto. Kepame orkaitėje 40 min. Prieš valgant apibarstome cukraus pudra ir cinamonu.

Raudonųjų pupelių braunis

Reikės:100 g avižinių dribsnių, 1 skardinės konservuotų raudonųjų pupelių, 1 šaukštelis kepimo miltelių, 4 šaukštai medaus, 50 ml. kokosų aliejaus, 2 šaukštai kakavos, 1 šaukštelis cinamono, mėgstamų riešutų (nebūtina).

Avižinius dribsnius dedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki miltų tekstūros. Po to į smulkintuvą pridedame pupeles, kepimo miltelius, medų, skystą kokosų aliejų, kakavą, cinamoną. Viską sutriname iki vientisos masės. Triname keletą minučių – labai svarbu, kad tešloje neliktų pupelių gabalėlių, o gautųsi tolygi vientisa masė. Perkeliame masę į kepimo popieriumi išklotą skardą, išlyginame paviršių. Pabarstome riešutais. Kepame 180 laipsnių orkaitėje 25 minutes. Ištraukiame iš orkaitės, atvėsiname, supjaustome gabalėliais.

Prasmingų visiems švenčių.

Per Vėlines švęsti, sočiai pavalgyti, lankytis svečiuose ar juos kviesti į namus – yra tikroji Vėlinių šventės tradicija.

Jolanta Veličkienė


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *