Joninių vakaronė prie laužo

Parašyta: 2020-06-22 | Kategorija: Naujienos, Trakai |

Vasaros saulėgrįžos šventė – Joninės (Rasos) – viena iš gražiausių vasaros švenčių, kurią plačiai švenčia bene visi, ji užburia tradicijomis, išsiskiria papročiais, burtais ir apeigomis bei ypatinga magija. Vanduo, ugnis ir augalai – pagrindiniai šios šventės simboliai. Mūsų senoliai teigė, kad rasa – tai gyvybės simbolis, galintis atgaivinti augaliją ir žmogų. Šventė tradiciškai baigdavosi vakare prie laužo, kuris simbolizuoja sveikatą ir laimę šeimyniniame gyvenime. Mistiškiausia Joninių nakties tradicija – bandymas pagauti savo laimę – stebuklingo paparčio žiedo ieškojimas. Ypatinga Joninių nakties mistika tiesiog kiekvieną įtraukia į šventės šurmulį. O kokia šventė be valgių… 

Senovėje per Jonines daugelis valgių buvo gaminama gamtoje. Prie laužo buvo spirginami lašiniai, pelenuose kepamos bulvės ir mėsa. Neapsieidavo ir be keptų ant karklo vytelių žiobrių, vėžių ir kitų vasaros gėrybių. Tradiciškai visada būdavo patiekiamas sūris, dažniausiai su kmynais, šviežiu vasaros pradžios medumi, kiaušiniais, duona, pyragu, pagamintu alumi ar midumi. Pats populiariausias Joninių nakties valgis – lauže keptos bulvės su įvairiais padažais ir rūgpieniu. Kiekvienas valgis turėjo magišką galią. Kaip senovėje, taip ir dabar neatskiriama Joninių dalis yra laužas. Šios šventės liaudies tradicijos galimai yra dabartinių iškylų gamtoje ir vakarojimo prie laužo pradmuo. Ilgiausią metų dieną ir trumpiausią naktį daug kas renkasi praleisti gamtos apsuptyje. Po atviru dangumi, pasitelkus į pagalbą ugnį, galima pagaminti ne vieną neįtikėtinai gardų patiekalą. Tai ką gi skanauti ilgiausią metuose dieną ir trumpiausią naktį?

Keptas sūris

Keptas varškės arba saldaus pieno sūris – puikus ir sveikas pasirinkimas tęsiant Joninių tradicijas. Tai valgis, kuriam papildomi priedai nebūtini, tačiau jis taip pat labai tiks ruošiant įvairias salotas ar užkandžius. Lauže keptas varškės sūris tikrai patiks daugeliui. Sūrį galite kepti su pačiais įvairiausiais prieskoniais. Jį galima aptepti aliejumi, grietine, garstyčiomis, majonezu, medumi arba jų mišiniais, gardinti druska, kmynais, įvairiomis žolelių arba prieskonių mišiniais, taip pat – Joninių diena gamtoje pririnktomis vaistažolėmis: jonažolėmis, raudonėliais, čiobreliais, ajerais, raudonaisiais dobilas, rugiagėlėmis.

Jums reikės: varškės sūrio, 2 šaukštų smulkintų žalumynų: bazilikų, petražolių, rozmarinų, krapų, svogūnų, 2 česnako skiltelių, 2 šaukštų aliejaus arba grietinės, druskos, pipirų.

Gaminimas. Sūrį aptepame aliejumi arba grietine, apibarstome prieskoniais ir įvyniojame į kelių sluoksnių aliuminio foliją bei kepame (iš abiejų pusių) padėtą ant grotelių arba tiesiai ant žarijų apie 10–15 min. Tuomet nuimame folijos viršų ir dar kuriam laikui paliekame sūrį, kad apskrustų arba nukeliame jį nuo kaitros, palaukiame apie 5 min., išvyniojame iš folijos ir skanaujame. Patogu supjaustyti kubeliais ir įsmeigti medinius iešmelius.

 

Keptos bulvės žarijose

Nėra nieko skaniau už paprastą bulvę, iškeptą laužo žarijose ilgąjį Joninių vakarą. Tai yra ir be galo skanu, ir tradicijų tąsa. Paprasčiausias bulvių kepimo būdas – į žarijų laužą sumetus bulves, jas apkasti žarijomis ir karštais pelenais. Šis būdas, nors ir turi savo žavesio, tačiau turi ir vieną trūkumą: kol nulupsite ir suvalgysite iškepusias bulves, išsitepsite suodžiais. Patariu prieš kepant bulves lauže jas labai gerai nušveisti šepetėliu ir nuplauti, kad neliktų žemių. Tuomet suvynioti į foliją, tada iškeptos žarijose bulvės žadins apetitą savo subtiliu, magišku aromatu ir išvaizda. Tokias bulves valgome su lupenomis. Kepti paruoškite šviežias, maždaug vienodo dydžio bulves. Be abejonės, prie keptų bulvių reikia druskos. O dar geriau šoninės, lašinių ar kelių gabalėlių sviesto. Prie keptų žarijose bulvių ypač tinka įvairios varškės ar sūrių užtepėlės, iš prieskonių – česnakai, kmynai, krapai, rozmarinai, druska, pipirai.

Jums reikės: bulvių, lašinių ar šoninės juostelių, česnakų, druskos ir maltų juodų pipirų bei mėgstamų prieskonių ir žalumynų.

Gaminimas. Perpjauname bulves pusiau ir į jas įdedame lašinukų ar šoninės gabalėlių, pabarstome susmulkintais česnakais, prieskoniais, druska, įdedame žalumynų. Tuomet bulves gerai suvyniojame į foliją, kad neišbėgtų išsilydę riebaliukai. Taip paruoštos bulvės sumetamos į laužą su daugybe žarijų ir tomis žarijomis užkasamos. Kepame apie 30–40 min., priklausomai nuo žarijų karštumo ir bulvių dydžio. Iškepusios išimamos iš laužo ir valgomos po 5 min.

Kiaulienos išpjovos medalionai

Lietuvoje kiauliena vis dar yra bene populiariausia mėsa, tad drąsiai galite ją rinktis vakarojimui prie Joninių laužo. Ypač kepti žarijų kaitroje tinka kiaulienos išpjova, iš kurios galima pagaminti šašlykus, galima ją kepti ir visą. Tuo tarpu siūlau iškepti išpjovos medalionus. Šiam patiekalui pagaminti nereikia nei itin įmantrių produktų, nei daug laiko. Mėsytė tokiu būdu iškepta yra sultinga ir minkšta.

Jums reikės: dviejų kiaulienos išpjovų (apie 1 kg bendro svorio), plonai pjaustytos rūkytos šoninės (bekono), poros šaukštų sojos padažo (arba šaukštelio druskos), aliejaus ir balzaminio acto (jei jo neturite, naudokite citrinos sultis), kelių skiltelių česnako, pipirų, šaukšto rudojo cukraus.

Gaminimas. Išpjovą nuplauname ir nusausiname. Supjaustome 3–4 cm storio riekelėmis – medalionais. Iš balzaminio acto, cukraus, sojos padažo, aliejaus, česnako ir pipirų paruošiame marinatą. Marinuojame paruoštus medalionus. Palaikome kambario temperatūroje apie 1 val. Tuomet medalionų kraštus apsukame rūkytos šoninės juostelėmis, sutvirtiname iešmeliais. Kepame ant grotelių pavartydami, kad medalionai apkeptų iš visų pusių. Garnyrą pasirenkame pagal skonį. Prie jų puikiai dera grilyje kepti pomidorai, paprikos ir ananasai.

Gaivusis vanduo su laimu, agurkais ir mėtomis

 Namie pačių paruošti šaltieji gėrimai yra tikras išsigelbėjimas karštomis dienomis, be to, jie naudingi sveikatai ir dailiai atrodo. Svarbiausia pasirinkti tinkamą vaisių, uogų, daržovių ir prieskoninių žolelių derinį bei indą jam paruošti. Juk vaizdo, skonio ir aromato derinys jau tapo įprastu kriterijumi kone kiekvienam patiekalui. Vanduo su laimu, agurkais ir mėtomis – tai vienas iš populiariausių ir labiausiai gaivinančių derinių. Laimus galima pakeisti citrinomis, o vietoj agurkų naudoti mėlynais žiedais žydinčią, agurkais kvepiančią agurklę.

Jums reikės: 3 litrų vandens, 3 laimų arba citrinų, poros trumpavaisių agurkų arba agurklės lapelių ir žiedų, mėtų šakelių.

Gaminimas. Laimus ir agurkus supjaustome plonais griežinėliais. Jei naudojame agurklę, tada sumetame į pasirinktą indą lapelius ir žiedelius. Užpilame vandeniu, įdedame mėtų šakelių. Atšaldome šaldytuve ir tiekiant įdedame ledukų arba tiesiog atšaldytą paimame į iškylą.

 

Gyvenkite nuolat ieškodami savo paparčio žiedo ir savo ypatingo patiekalo. Lai Joninių naktis Jums būna stebuklinga! Su Joninėmis.

Jolanta VELIČKIENĖ,

maisto technologė, technologijų edukologė Jovariškės, 2020

Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *