Ką šiemet gaminsime Velykoms?

Parašyta: 2018-03-30 | Kategorija: Naujienos, Sveikata, Trakai |

Jolanta Veličkienė

Gamta jau bunda iš žiemos sąstingio, o mes jau pradedame ruoštis gražiausiai pavasario šventei. Išaušus šv. Velykų rytui, padengsime šventinį stalą. Kiekvienos šeimininkės namuose šios krikščioniškos šventės rytą stalą puoš patys įvairiausi patiekalai, pabirs margučiai. Nuo seno stengtasi, kad Velykų stalas būtų turtingas – tuomet turtingi bus ir metai. Ant jo tradiciškai vyravo mėsos patiekalai. Net ir šiais laikais, kai vis labiau įsigali sveiko, vegetariško maisto idėjos, velykinį stalą retas įsivaizduoja be mėsos. Įvairiai pagaminta kiauliena ir veršiena – tai tradiciniai Velykų mėsos patiekalai. Tačiau šiais laikais ant šventinio stalo dažnai atsiduria ir triušienos, paukštienos, avienos patiekalai. Šia proga tiesiog būtina ne tik primarginti kiaušinių, bet ir išsikepti Velykų bobą.

Velykų boba

Jums reikės: 1 l pieno, 100 g mielių, 2 stiklinių cukraus, 200 g sviesto, 2–3 kiaušinių, 2 kg miltų.

Gaminimas. Pirmiausia reikia sutrinti mieles su cukrumi, kad suskystėtų, tada įpilame šilto, bet ne karšto pieno. Gautą masę paliekame pastovėti, kol ji pakils – tai trunka apie valandą. Tuomet plakame kiaušinius, išlydome sviestą, viską sumaišome su mielėmis, įberiame miltus ir minkome tol, kol tešla nelips prie rankų. Tešlą paliekame pastovėti. Galiausiai formuojame pyragą, tada jos paviršių patepame kiaušinio plakiniu bei dedame į įkaitintą orkaitę iki 150 ºC ir kepame 1 val. Baigiant kepti šiek tiek padidiname temperatūrą, kad pyrago paviršius apskrustų.

Trupininiai „kukuliai“

Tešlai reikės: 1 kg kvietinių miltų, 300 g sviesto, 300 g grietinės, 2–3 kiaušinių, 1 šaukšto cukraus ir šaukštelio druskos. Kremui reikės: 200 g sviesto, 1 skardinės kondensuoto pieno „Rududu“.

Gaminimas. Persijotus miltus su sviestu sukapojame peiliu iki vientisos birios masės. Sumaišome grietinę, kiaušinius, druską ir cukrų,  supilame gautą masę į miltus. Viską gerai išminkome. Tešla turi būti kietoka, bet ne per kieta. Ją suvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame į šaldymo kamerą (1 val.). Atšaldytą tešlą sutarkuojame stambia tarka ir kepame ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos 180°C temperatūroje, kol lengvai paruduos. Kremui skirtą sviestą sumaišome su kondensuotu pienu. Iškeptus trupinius sumaišome su paruoštu kremu. Jei norime, pridedame razinų, išbrinkintų aguonų, riešutų ar kitokių mėgstamų priedų. Suvilgius rankas formuojame rutuliukus ir dedame stingti į šaldytuvą.

Švelni kalakutienos filė 
Jums reikės: 1 kg kalakutienos filė, 1 česnako galvutės, šaukštelio alyvuogių aliejaus, po žiupsnelį maltų juodųjų pipirų, bazilikų, kalendrų, čiobrelių, kario, druskos. 

Gaminimas. Paruošiame labai sūrų tirpalą: tiesiog sumaišome vandenį su druska ir žiupsneliu pipirų. Po to dedame mėsą į gilų dubenį ir ją užpilame šiuo sūriu tirpalu bei palaikome šaldytuve apie 2 val. Po to mėsą ištraukiame ir nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Mėsą keliolikoje vietų įpjauname ir į įpjovas prismaigstome česnaku. Sumaišome prieskonius su alyvuogių aliejumi ir gautu aromatingu mišiniu patepame mėsos paviršių. Įdedame į kepimo rankovę. Įkaitiname orkaitę iki 250 °C temperatūros ir kepame 30 min. Tuomet išjungiame orkaitę ir paliekame joje mėsą 2 val. Durelių neatidarome. Tada kalakutiena būna labai švelni ir minkšta.

Triušis su baltojo vyno padažu
Jums reikės: apie 2 kg triušienos, 300 g svogūnų, 200 ml baltojo vyno, truputi cukraus, 150 ml vynuogių kauliukų aliejaus, 300 ml savo sultyse konservuotų pomidorų (be odelių), kelios šakelės čiobrelių, 1 saujos raudonėlių lapelių, 200 g fetos sūrio, truputį druskos, pipirų.

Gaminimas. Į troškinti skirtą puodą (geriausiai ketaus) įpilame 3 šaukštus aliejaus ir įkaitiname. Triušį padalijame į 8–12 gabalėlių, pasūdome (geriau mažiau, nes sūrumo suteiks fetos sūris), pabarstome pipirais ir apskrudiname aliejuje. Mėsą išimame. Į puodą supilame likusį aliejų, apkepiname jame smulkiai supjaustytus svogūnus, supilame vyną, įberiame truputį cukraus (atsižvelgdami į tai, kokį vyną naudojame) ir, kai užvirs, dedame triušieną. Po to uždengiame ir troškiname ant mažos ugnies apie 30 min. Tada sudedame sutrintus savo sultyse konservuotus pomidorus kartu su sultimis, čiobrelius ir raudonėlius. Troškiname dar apie 20 min. Po to apibarstome triušieną sutrupintu fetos sūriu ir kepame atidengtame puode 200 °C temperatūros orkaitėje. Kepame, kol susidarys rusva plutelė.

Jolanta VELIČKIENĖ,
Jovariškės


Tegul į Jūsų namus ateina švelnus saulės spindulys, 

 Pirmųjų pavasarinių gėlių kvapas,

 O kartu su margučiais stiprybė, meilė ir džiaugsmas.

 Gražios šv. Velykų šventės!


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *