Naujametinio stalo patiekalai

Parašyta: 2019-12-31 | Kategorija: Aukštadvaris, Dusmenys, Lentvaris, Naujienos, Onuškis, Paluknys, Rūdiškės, Senieji Trakai, Tiltai, Trakai |

Jolanta Veličkienė

Naujieji metai jau ant nosies, tačiau vis dar nežinote, ką gaminti? Žinoma, šventė neturėtų asocijuotis vien su valgymu, tačiau maistas ant mūsų stalo labai svarbus. Dabar yra galimybių įsigyti jau pagaminto maisto parduotuvėje, tačiau tai, be jokios abejonės, niekada neatstos namuose ruoštų valgių.

 

Kiekvienas kraštas turi įdomių, o kartais net neįtikėtinų Naujųjų metų šventės papročių. Ar esate girdėję apie Naujųjų metų patiekalus, kurie atneša sėkmę visiems ateinantiems metams? Kai kur tikima, kad kiaulienos valgymas Naujųjų metų išvakarėse Jums, be abejonės, atneš sėkmę, nes kiaulės simbolizuoja progresą ir atradimus, o jautiena – jėgą. Juk neveltui sakome, „stiprus kaip jautis“. Laukinė mėsa simbolizuoja pramogą ir linksmybes. Tad, pradėkite naujus metus, sėkmę nešančia sriuba, kuri padės sukurti pakylėtą naujametinio vakaro nuotaiką ir sužadins aistrą.

 

Trinta morkų ir imbierų sriuba su krevetėmis

Jums reikės: 500 g morkų, 30 g
svogūnų, 20 g imbiero, 50 g sviesto, 80 ml apelsinų sulčių, 800 ml daržovių sultinio, 8 karališkų krevečių, 30 g aliejaus, 50 g citrinų sulčių, 100 g grietinėlės, cukraus, druskos, svogūnų laiškų, čili padažo.
Gaminimas. Puode ištirpiname sviestą. Kubeliais supjaustome svogūnus, morkas ir pakepiname juos, maišydami iki geltonumo. Tada dedame smulkinta imbierą ir česnaką. Maišydami pakepiname kelias minutes. Sudedame griežinėliais supjaustytas morkas ir tarkuotos citrinos žieveles bei trumpai pakaitiname. Supilame sultinį ir užviriname. Sumažiname kaitrą ir verdame apie 20 min., kol morkos suminkštės. Sriubą sutriname trintuvu. Tuomet supilame apelsinų sultis, čili padažą, grietinėlę ir pakaitiname. Pagardiname druska, pipirais, cukrumi. Krevetes perpjauname pusiau, išvalome, pakepiname aliejuje. Vidinę jų pusę pasūdome, pabarstome pipirais, apšlakstome citrinų sultimis. Taip paruoštas dedame į sriubą. Pabarstome smulkintais svogūnų laiškais.

 

Smidrų salotos

Jums reikės: 500 g šparagų (smidrų), 150 g virtų vištienos krūtinėlių, 50 g kedrų riešutų, obuolio, 100 g graikiško jogurto, 10 g garstyčių, 10 g kietojo sūrio, cukraus, druskos, šviežiai maltų pipirų.
Gaminimas. Šparagus nulupame išilgai, nupjauname sumedėjusius galiukus, nuplauname šaltu vandeniu ir surišame pundeliais. Dedame į verdantį vandenį, įberiame druskos, cukraus, įpilame šlakelį pieno arba įdedame šaukštą sviesto ir apverdame. Paprastai jie verdami gana trumpai – iki 10 min. Kad išliktų traškūs, apvirtus šparagus iškart merkiame į šaltą vandenį. Šparagus supjaustome apie 1 cm ilgio gabaliukais, virtą vištieną – juostelėmis. Kedrų riešutus pakepiname. Nulupame obuolį ir supjaustome šiaudeliais. Įdedame jogurto, garstyčių, pagardiname prieskoniais ir viską išmaišome. Pabarstome sūriu.

 

 

 

Elnienos (danielių) kumpio gabaliukų troškinys

Jums reikės: 1 kg šviežios elnienos kumpio gabaliukų, 6 mažų bulvių, 3 morkų, 2 svogūnų, 2 česnako skiltelių, 550 ml vandens, 50 g miltų, 1 valg. šaukšt. Vorčesterio padažo, 1 lauro lapo, 1/2 arb. šaukšt. džiovinto raudonėlio, 1,5 arb. šaukšt. druskos, 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.
Gaminimas. Į įkaitintą keptuvę įpilame alyvuogių aliejaus ir sudedame elnienos gabaliukus. Pakepiname, kol apskrus. Suberiame supjaustytą svogūną, sutraiškytą česnaką, įpilame Vorčesterio padažo, įberiame druskos ir džiovinto raudonėlio bei įmetame lauro lapą. Įpilame apie 0,5 litro vandens, išmaišome, uždengiame dangčiu ir troškiname ant vidutinės/silpnos ugnies 1,5–2 val., kol mėsa lengvai skyls į mažesnius gabaliukus.
Suberiame ketvirčiais supjaustytas bulves ir kubeliais supjaustytas morkas, uždengiame dangčiu ir troškiname dar apie 10–12 min.
Galiausiai sumaišome 50 ml vandens su miltais ir gautą masę supilame į troškinį. Uždengiame dangčiu ir troškiname dar apie 3 min.

 

Šventinis rostbifas

Jums reikės: 1,5 kg jautienos filė, 100 g apelsinų džemo, 1 obuolio, 40 g garstyčių, 2 šaukšt. raudono vyno acto, 200 g šaloto svogūnų, 100 g morkų, 100 g saliero šaknies, 125 g sauso baltojo vyno, 250 mėsos sultinio, 100 g
grietinėlės (35 proc.), pipirų, čiobrelių, petražolių, druskos.
Gaminimas. Mėsą įtriname druska ir pipirais. Orkaitę įkaitiname iki 200o C. Apelsinų džemą sumaišome su prieš tai sutarkuotais obuoliais, garstyčiomis, actu, prieskoninėmis žolelėmis ir storai užtepame ant kepsnio viršaus. Mėsą kepame 1,5 val.
Svogūnus supjaustome griežinėliais, morkas ir salierus – kvadratėliais. Kepsniui pakepus 20 min., aplink jį supilame pusę vyno ir sultinio. Po 40 min. supilame likusi sultinį, prie mėsos sudedame daržoves. Padažui paruošti: skystį nuo kepsnio atskiedžiame trupučiu karšto vandens, perkošiame ir sumaišome su likusiu vynu bei grietinėle ir pakaitiname maišant iki norimo tirštumo.
Patiekiame su iškepusiomis daržovėmis ir padažu. Prie kepsnio tinka virtos skrudintos bulvės.

 

 

 

Gardus kiaulės kumpis

Jums reikės: 2 kg kiaulienos kumpio, 100 g medaus, 250 g ruginės duonos džiūvėsėlių (pagaminkite patys iš juodos duonos), 20 g gvazdikėlių, druskos.
Gaminimas. Imame kiaulienos kumpį su 1 cm storio sluoksniu lašinukų, kuriuos iki raumens įpjauname kvadratėliais, įtriname druska. Į kiekvieną kvadratėlį įsmeigiame po gvazdikėlį, o likusius – sumalame (arba naudokite maltus). Mėsą dedame į kepimo indą lašinukais į viršų ir 2,5 val. kepame iki 200o C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, dažnai palaistant atsiradusiu skysčiu. Po to aptepame džiūvėsėlių, medaus ir gvazdikėlių mase, kepame dar kol viršus pasidengs traškia plutele.
Tinka su keptomis daržovėmis, krienais ir trintomis spanguolėmis.

 

Linkiu, kad susitikimas prie naujametinio stalo ir patiekalų ragavimas – visa tai būtų daugiau nei valgymas, kad tai paliestų šeimos, giminės istoriją, turėtų ir kultūrinį užtaisą, neštų džiaugsmą ir pasididžiavimą savo pagamintais patiekalais.

Jolanta VELIČKIENĖ,
maisto technologė, technologijų edukologė

Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *