Sriubos – naudinga ir be galo skanu

Parašyta: 2023-01-02 | Kategorija: Naujienos, Skelbimai, Sveikata, Trakai |

Seforeceptai.lt nuotrauka

Prasidėjusi žiema gerokai koreguoja daugelio valgiaraščius. Šaltomis dienomis norisi pasimėgauti tokiu maistu, kuris sušildytų, būtų skanus ir sotus. Ką pasigaminti? Tikrai nenusivilsite, jei ant jūsų pietų ar vakarienės stalo garuos karšta, gardi sriuba.

Ar žinojote, kad įvairios sriubos ne tik pamalonina bei sušildo skrandžius šaltuoju metų laiku, bet ir stiprina imunitetą, turi priešvėžinių savybių ir net padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų? Skubame dalintis naudingiausių bei skaniausių sriubų receptais. Esame tikri, ir sušilsite, ir sočiai bei gardžiai pavalgysite, ir pasirūpinsite gera sveikata bei puikia savijauta.

Populiarioji burokėlių sriuba turi gydomųjų savybių

Nenuginčijamai viena populiariausių sriubų, kurią gamina lietuviai šaltuoju metų laiku yra burokėlių sriuba. Šią gardžią, kvapnią ir sočią sriubą mėgsta tiek suaugusieji, tiek vaikai. Tačiau verta žinoti, jog taip mėgstama burokėlių sriuba – ne tik puikus šaltojo sezono patiekalas, bet ir turi gydomųjų savybių:

  • Mažina kraujospūdį. Burokėliuose gausu nitratų, kurie naudingi žmogaus organizmui, o ypatingai širdžiai. Nitratai padeda pagerinti kraujotaką ir gali padėti sumažinti kraujospūdį.
  • Gerina virškinimą. Burokėliai yra vienas turtingiausių glutamino šaltinių – amino rūgšties, kuri būtina gerai žarnyno veiklai. Taip pat burokėliuose gausu skaidulų, kurios reikalingos sveikai virškinamojo trakto būklei palaikyti bei padeda išvengti vidurių užkietėjimo.
  • Pasižymi priešvėžinėmis savybėmis. Yra manoma, jog burokėliams tamsiai raudoną spalvą suteikiantis betacianinas padeda slopinti vėžinių ląstelių dauginimąsi.
  • Veikia priešuždegimiškai. Raudonuosiuose burokėliuose yra daug priešuždegiminių medžiagų, be to, tai – antioksidacinės daržovės. Tai reiškia, kad burokėliai padeda apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų ir gali būti naudingi kovojant, su tokiomis ligomis kaip širdies ligos bei įvairių rūšių vėžys.

Žinant šias burokėlių gydomąsias savybės nė nekyla abejonių, jog burokėlių sriuba – itin naudinga kiekvieno sveikatai. Pritrūkote idėjų, kaip paruošti išties skanią ir sveiką burokėlių sriubą? Gausybę receptų siūlo Šefo receptai, dalinamės vienu gardžiausiu.

Sočiai ir gardžiai burokėlių sriubai prireiks:

  • Burokėlių – 2 vienetų;
  • Pupelių – pagal skonį;
  • Svogūno – 1 vieneto;
  • Morkos – 1 vieneto;
  • Saliero – 1 vieneto;
  • Pomidorų padažo – 2 šaukštų;
  • Bulvių – 2 vienetų;
  • Druskos – 1 arbatinio šaukštelio;
  • Juodųjų pipirų – 1 arbatinio šaukštelio.

Gaminimo eiga:

  1. Smulkiai supjaustykite svogūną, sutarkuokite trečdalį morkos ir pakepinkite.
  2. Likusią morkos dalį supjaustykite kubeliais ir suberkite į puodą su vandeniu.
  3. Į puodą su vandeniu sudėkite kubeliais supjaustytas bulves bei salierą.
  4. Kol bulvės, morkos ir salieras verda, o svogūnai ir morkos kepa, smulkiai sutarkuokite burokėlius ir sumaišykite juos su pomidoru padažu.
  5. Į puodą su verdančiomis daržovėmis sudėkite pakepintas daržoves ir palikite virti, kol viskas suminkštės – maždaug 15–20 min.
  6. Daržovėms išvirus į puodą sudėkite burokėlius, pupeles, suberkite druską ir pipirus.
  7. Viską gerai išmaišykite, užvirkite ir ragaukite. Patarimas: burokėlių sriuba bus dar gardesnė, jei įpylus į lėkštę ant viršaus uždėsite grietinės.

Asociatyvi pexels.com nuotrauka

Pagrindinės priežastys, kodėl turėtumėte valgyti daugiau sriubos

Savaime suprantama, jog ne tik burokėlių sriuba yra naudinga sveikatai ir turėtų būti gaminama šaltuoju metų laiku. Prie geresnės savijautos prisideda bei žvarbiomis dienomis sušilti padeda ir kopūstų sriuba bei kitos daržovių sriubos. Pavyzdžiui, ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje populiari kopūstų sriuba gali padėti kovoti su vidurių užkietėjimu, skrandžio opomis. Taip pat reguliariai valgant kopūstų sriubą galima atsikratyti ir nereikalingų kilogramų. Nesate dideli sriubos mėgėjai? Atskleisime pagrindines priežastis, kodėl turėtumėte valgyti daugiau sriubos:

  • Suteiksite organizmui tai, ko reikia. Visi žino, kad tam, jog būtume sveiki ir apsisaugotume nuo daugelio ligų svarbu valgyti pakankamai daržovių. Tačiau neretai šios taisyklės nepaisome. Sriubos – geriausias būdas kompensuoti tai, ko organizmui trūksta. Sriubų gaminimui naudokite pačias įvairiausias daržoves ir mėgaukitės ne tik gardžiu maistu, bet ir pakankamu mineralų bei vitaminų kiekiu.
  • Palaikysite hidrataciją. Taip jau yra, kad šaltuoju metų laiku vandens geriame mažiau nei reikia. Tačiau svarbu žinoti, jog nors žiemą ir nėra karšta, atliekant kasdieninius darbus mes vis tiek prarandame organizmui reikalingus skysčius. Kadangi sriubos yra skystos, tai – vienas geriausių patiekalų, padedantis palaikyti hidrataciją ir išlikti sotiems.
  • Stiprinsite imuninę sistemą. Dažną šaltuoju metų laiku persekioja įvairios peršalimo ligos. Kaip nuo to apsisaugoti? Efektyvių vaistų toli ieškoti nereikia, nes sriubos gali padėti išvengti tiek peršalimo ligų, tiek klastingo gripo. Reikia atkreipti dėmesį į tai, jog dauguma sriubų yra prisotintos vertingomis maistinėmis medžiagomis, kurios veiksmingai kovoja su organizmą puolančiais virusais. Naudingas patarimas: jei norite sustiprinti imunitetą ir išvengti peršalimo, pasigaminkite vištienos sriubą, kurioje būtų šviežių česnakų, svogūnų, salierų ir morkų. Svarbu žinoti, jog visose šiose daržovėse yra galingų imunitetą stiprinančių medžiagų. Be to, ne tik išliksite sveiki, bet ir išties skaniai pavalgysite.
  • Paprastai ir nebrangiai pagaminsite. Dažniausiai tam, kad skrandį sušildytų ir pamalonintų gardi sriuba nereikia turėti ypatingų kulinarinių sugebėjimų. Visuomet galima pasinaudoti nesudėtingais receptais ir džiaugtis skania sriuba, kuri garuos lėkštėje. Dar vienas, neabejotinas, sriubų privalumas yra tas, jo jų gaminimui nereikia skirti daug laiko, o tai ypatingai džiugina tuos, kurie nemėgsta valandų valandas leisti prie puodų. Na ir žinoma, svarbiausia yra tai, jog gardžią ir sočią sriubą galima paruošti neišleidus tam daug pinigų. Ne veltui lietuvių liaudies išmintis byloja, jog geras kareivis iš kirvio sriubą išverda. Sunku su tuo nesutikti, nes labai dažnai užsimanius sriubos ją galima pasigaminti iš to, ką randame šaldytuve.

Nei dienos be sriubos?

Moksliškai įrodyta, kad kasdien valgyti įvairias sriubas ir sveika, ir naudinga. Žinoma, tai nereiškia, jog sriuba kiekvieną dieną turi tapti pagrindiniu jūsų patiekalu. Labai svarbu maitintis sveikai bei subalansuotai į savo valgiaraštį įtraukiant ir kitus valgius. Tačiau sunku nesutikti su tuo, kad žvarbi žiema ir šilta, skani bei soti sriuba yra tiesiog neatsiejama. Tad dabar geriausias metas pasigaminti mėgstamos sriubos.

PR


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite