Užgavėnių blynai

Parašyta: 2018-02-12 | Kategorija: Naujienos, Trakai |

Jolanta Veličkienė

Blynai – skani Užgavėnių tradicija. Niekam ne paslaptis, kad tai – vienas populiariausių valgių Europoje. Šiandien nerastume tautos, kuri neturėtų savito blynų recepto arba įdomios istorijos apie šį patiekalą. Blynų istorija iš tiesų įdomi, o bėgant metams daugėjo ne tik kulinarinių knygų, tačiau ir užrašytų bei spausdintų įvairiausių receptų. Visame pasaulyje blynai kepami iš pačių įvairiausių ingredientų, jie gali būti saldūs arba pikantiški, pagardinti įvairiais padažais ar pagardais. Nors blynų sudėtis įvairiose pasaulio šalyse skiriasi, tačiau pagrindą sudaro tešla, kuri turi būti pilama ant įkaitinto pagrindo. Tiksliai nėra aišku, prieš kiek tūkstančių metų blynai tapo vienu iš pagrindinių patiekalų mūsų racione, tačiau lietiniai blynai aprašyti net Senajame Testamente bei senovės romėnų ir graikų rankraščiuose. 1540 m. rastas pirmasis blynų, tiksliau lietinių, receptas, kuris buvo užrašytas prancūzų kulinarijos knygoje „Livre fort excellent de cuysine“. O štai pirmasis angliškų blynų receptas geroms šeimininkėms skirtoje knygoje „The good Huswifes Handmaide for the Kitchin“atspausdintas 1588 m. Pateikiame ir Jums keletą blynų receptų, kad galėtumėte iš naujo atrasti patiekalą, kurį neolito laikotarpiu pradėjo kepti žmonijos protėviai. O kokius blynus iškepti ir jais pavaišinti namiškius ir svečius, renkasi kiekviena šeimininkė.

Rupių ruginių miltų blynai

Jums reikės: 2 stiklinės miltų, 2 šaukštai cukraus, 2–3 šaukštai kmynų, 20–30 g mielių, po žiupsnelį druskos, kalendros, rūgpienio ar šaltibarščių kefyro tešlai atskiesti.

Gaminimas. Paruoštą riebios grietinės tirštumo blynų tešlą atidžiai išmaišykite ir palikite pridengtą nakčiai. Kitą dieną blynus galite kepti aliejuje. Šie labai skanūs blynai valgomi, vilgant juos į grietinę, sumaišytą su, pvz., bruknių ar kita uogiene. Padažas. Galite paruošti ir aštresnį padažą: į grietinę ar majonezą sudėkite sutarkuotus ir nuvarvintus šviežius agurkus, paskaninus juos druska, pipirais ir kitais mėgstamais prieskoniais. Šiuos blynus galite kepti maišant grikių miltus su kvietiniais ar ruginiais.

Plikyti blynai

Jums reikės: 500 g kvietinių miltų, 500 ml pieno, 100 g sviesto, 6–8 kiaušinių, 6–8 šaukštų miltinio cukraus, trupučio druskos, tarkuotos apelsino žievelės, riebalų blynams kepti.

Gaminimas. Užvirkite pieną su sviestu ir suberkite miltus. Į nuolat maišomą masę supilkite kiaušinių trynius, išsukite su cukrumi, suberkite druską, tarkuotą apelsino žievelę, supilkite išplaktus baltymus. Iš šios tešlos gerai įkaitintuose riebaluose kepkite blynus.

Lietiniai blynai su aguonomis

Jums reikės: 3 kiaušinių, 2 šaukštai grietinės, 1 šaukšto cukraus, 2 stiklinės pieno, 0,5 stiklinės aguonų, po žiupsnelį cinamono ir vanilinio cukraus, miltų, džiūvėsėlių, aliejaus kepti.

Gaminimas. Išplakite du kiaušinius, supilkite pieną, grietinę, suberkite aguonas ir įdėkite miltų. Tešla turi būti skysta, kaip įprasta lietiniams. Iš tešlos iškepkite lietinius blynus ir palikite truputi ataušti. Tuo metu išplakite likusi kiaušinį. Ataušusius lietinius susukite vamzdeliais, pamirkykite kiaušinio plakinyje ir apvoliokite džiūvėsėliuose. Kepkite įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Patiekite su grietine ar uogiene.

Bulviniai lietiniai su lašinukais

Tešlai reikės: 6 bulvių, 100 g rūkytos šoninės, dviejų kiaušinių, šiek tiek miltų, druskos, pipirų, muskato.

Įdarui reikės: 200 g varškės, pusės stiklinės grietinėlės, 2–3 šaukštų kapotų žalumynų, druskos, pipirų, maltų paprikų.

Gaminimas. Sutarkuokite bulves, įdėkite smulkintos šoninės, kiaušinių, prieskonių, miltų, viską išmaišykite ir kepkite kaip įprastus lietinius blynus. Gamindami įdarą pirmiausia sumaišykite varškę su grietinėle, įdėkite prieskonių, žalumynų. Ant lietinio blyno įdėkite įdaro ir blyną suvyniokite.

Žirnių blynai su daržovėmis ir imbieru

Jums reikės: 200 g žirnių miltų, 50 g kvietinių miltų, 1 šaukštelio maltų kmynų, 1 čili pipiro, druskos, maltų pipirų, 2 šaukštų susmulkintų žalių petražolių lapelių (tiks ir šaldyti), 1 šaukštelio maltos kalendros, 300 ml vandens, 1 šaukštelio šviežio tarkuoto imbiero, 2 pomidorų, 1 citrinos, 1 paprikos, aliejaus kepti.

Gaminimas. Į dubenį įberkite miltų, maltų kmynų, druskos, maltų pipirų, kalendros, įdėkite supjaustyto čili pipiro, petražolių ir išmaišykite. Tuomet įpilkite šiek tiek šalto vandens ir plakite tešlą pildami likusį vandenį, po to įdė­ kite tarkuoto imbiero, supjaustytų pomidorų, paprikos. Dar kartą išmaišykite tešlą. Įkaitinkite keptuvėje aliejų ir kepkite blynus – iš kiekvienos pusės po 4–5 minutes. Iškeptus blynus galite apšlakstyti citrina.

Jolanta VELIČKIENĖ,

knygos „Senos ir naujos tradicijos virtuvėje“ autorė, Jovariškės


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *