Ypatinga vakarienė Šv. Valentino dieną

Parašyta: 2020-02-14 | Kategorija: Naujienos, Trakai |

Jolanta Veličkienė

Nuoširdžių meilės jausmų vienas kitam niekada nebūna per daug ir juos išreikšti nereikia ypatingos progos. Tačiau visi laukia Šv. Valentino dienos. Tai – dar viena priežastis pasakyti apie savo meilę, parodyti jautrumą, paįvairinti santykius.

Švenčiant šią meilės dieną, svarbu sukurti šventinę nuotaiką, todėl pirmiausia reikia pasirūpinti romantiška vakariene. Namuose paruošti valgiai leis jums abiem patirti įsimintiną kelionę į meilės šalį. Gaminant šią ypatingą vakarienę naudokite produktus, turinčius afrodiziakus. Jie, kaip žinoma, yra medžiagos, skatinančios ar sustiprinančios meilės „reikaliukus“. Norėdami išlaikyti kūno tonusą, produktus, kuriuose yra afrodiziakų, reikia vartoti reguliariai. Jų yra žuvyje, austrėse, ikruose ir kitose jūros gerybėse, bazilikuose, rozmarinuose, petražolėse, krapuose, pankoliuose, salieruose, vištų ir putpelių kiaušiniuose, avokaduose. Net senovės actekai avokadus vadino vyriškos galios vaisiu. Taip pat afrodiziakų rasite bet kokiose kepenyse – vištienos, jautienos ar kiaulienos. Česnakai, svogūnai, smidrai, migdolai, moliūgo sėklos, grūdai, šafranas, garstyčios ir medus taip pat turi teisę dalyvauti šioje puotoje. Na, ir, žinoma, šokoladas – juodas, kartus. Jis savo sudėtyje turi stiprų malonumo hormoną. Taip pat šiai kategorijai priklauso putojantis vynas bei vaisiai ir uogos: citrusiniai, granatai, figos, bananai, ananasai, abrikosai, braškės.
Patiekalai romantiškai vakarienei turėtų būti skanūs, tačiau kartu ir lengvai paruošiami. Vakarienę verta pradėti nuo užkandžio, šalto ar karšto. Jei nenorite praleisti daug laiko gaminant maistą, tada šie receptai yra skirti jums.

SERRANO kumpio užkandėlė

Jums reikės: 100 g Serrano kumpio, 200 g minkšto ožkos sūrio (gali būti pakeistas minkštu karvės sūriu), salotų lapų, bazilikų, alyvuogių aliejus, baltojo vyno acto, druskos, pipirų.
Gaminimas. Iš sūrio ir bazilikų ruošiame įdarą. Ant plonai supjaustytų kumpio griežinėlių dedame paruoštą sūrio masę. Suvyniojame ritinį. Tada dedame salotų lapus į lėkštę, pašlakstome acto ir alyvuogių aliejaus bei prieskonių plakiniu. Dedame ritinius ant lėkštės su salotomis.

 

 

Vištienos kepenėlių salotos

Jums reikės: 200 g vištienos kepenėlių, 100 g šviežių pievagrybių, bulvių (2 vnt.), morkų (1 vnt.), kiaušinių (2 vnt.), svogūnų (1 vnt.), krapų, majonezo, aliejaus, druskos, pipirų.
Gaminimas. Išverdame bulves, morkas ir kiaušinius, tada juos atvėsiname ir supjaustome vienodais kubeliais. Kubeliais supjaustytus svogūnus pakepiname augaliniame aliejuje tol, kol jie gražiai apskurus, ir tada išimame. Po to toje pačioje keptuvėje pakepiname kepenėles. Svarbu jų neperkepti, nes bus kėtos. Druskiname, skaniname pipirais. Žalius pievagrybius supjaustome griežinėliais (jeigu norite, galite ir pakepti). Paruoštus produktus sluoksniuojame norimame inde, gardiname majonezu, puošiame kepenėlėmis ir krapais.

Vyne virtos midijos

Jums reikės: apie 1 kg midijų, poros stiebų salierų, svogūno, česnako skiltelės, dviejų stiklinių sauso balto vyno, pusės stiklinės grietinėlės arba kokoso pieno, šlakelio aliejaus, šaukšto sviesto, čiobrelių, žiupsnelio druskos, pipirų, petražolių.
Gaminimas. Po tekančiu vandeniu su šepetėliu gerai nuplauname midijas. Smulkiai supjaustome salierą, svogūną ir česnaką bei kepame 2–3 min. svieste su aliejumi ant silpnos ugnies. Supilame midijas į daržoves, įberiame druskos, pipirų ir pagardiname čiobreliais. Tada supilame vyno. Užvirus, uždengiame keptuvę ir troškiname 4–5 min., kol midijos atsivers. Tada įpilame grietinėlės ir dar pakaitiname.
Patiekiant apibarstome pjaustytomis petražolėmis. Prie šio patiekalo tinka gruzdintos bulvytės arba prancūziškas batonas.

 

Šokolado fondiu

Jums reikės: 200 g juodo šokolado, 200 ml grietinėlės, valgomojo šaukšto romo, vaisių pagal skonį, įvairių vaflinių vamzdelių, sausainių, zefyrų.
Gaminimas. Ištirpiname šokoladą specialiame fondiu inde. Jei jo nėra, tai tinka paprastas nedidelis puodas, tik jį reikia įdėti į kitą indą su vandeniu. Taip gauname vandens vonią. Kaitinamas joje šokoladas neprisvils. Kaitiname maišant šokoladą. Į jį įpilame grietinėlės ir romo. Po to supilame šokoladą į mažus ilgai šilumą išlaikančius puodelius. Atskirai supjaustome vaisius ir paruošiame sausainius pagal savo skonį. Su specialia šakute arba iešmeliu kabiname vaisius, sausainius ir merkiame į šokoladą.

Linkiu mylėti vieni kitus kiekvieną dieną. Tegul gyvenimas džiugina, stebina ir tenetrūksta didžiulio noro viską patirti, pagaminti ir paragauti! Skanaus!

P. S. nepamirškite meilės ne tik vienas kitam, bet ir Tėvynei. Man asmeniškai kur kas svarbesnė yra Vasario 16-oji –
Lietuvos valstybės atkūrimo diena. Linkiu, kad visi mylintys Lietuvą žmonės šią dieną paminėtų šiltai su ypatingais valgiais ant stalo. Tai – puiki proga pasimėgauti patiekalais, kuriuos ruošė Jūsų tėvai ir seneliai pagal senus, iš kartos į kartą perduodamus receptus.

Jolanta VELIČKIENĖ,
maisto technologė, technologijų edukologė,
Jovariškės, 2020


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *