Atėjus rudeniui keliuose tyko pavojai

Parašyta: 2015-11-16 | Kategorija: Naujienos, Policija, Seniūnijos, Trakai |

tamsu

Atėjo ruduo, dienos trumpėja, vis dažniau tvyro rūkas, dargana, lyja, matomumas keliuose, gatvėse tampa vis prastesnis ir automobilių vairuotojams vis sunkiau sekasi pastebėti labiausiai pažeidžiamų eismo dalyvių grupę – pėsčiuosius ir dviratininkus. Pastarieji eismo dalyviai dažnai nepagalvoja apie galimas sunkias pasekmes, patekus į eismo įvykį. Dažniausiai skaudžios eismo nelaimės įvyksta dėl to, kad laiku nebuvo pasirūpinta atšvaitais, kurių paskirtis – įspėti vairuotoją apie kelyje esantį kitą eismo dalyvį.
Kelių eismo taisyklės įpareigoja pėsčiuosius, kad eidami neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies kraštu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, eismo dalyviai privalo neštis šviečiantį žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prie drabužių prisisegę kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje atšvaitą. Traukiamas (stumiamas) platesnis kaip 1 m vežimėlis turi būti su atšvaitais: kairėje vežimėlio pusėje iš priekio – baltu, o iš galo – raudonu.
Dviratininkams važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o dviračio gale –
raudonos šviesos žibintas, ir dviračio vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais.
Atšvaitai matomumą pagerina kelis kartus. Su atšvaitu einantį ar dviračiu važiuojantį žmogų vairuotojas gali pastebėti iš keliskart didesnio atstumo nei be atšvaito. Automobilio artimosios žibintų šviesos einantįjį su atšvaitu apšviečia, kai iki jo lieka maždaug 150 metrų. Vairuotojas, važiuodamas įsijungęs tolimąsias šviesas, atšvaito atspindinčią šviesą gali pastebėti apytiksliai prieš 300 metrų. Tokio atstumo tikrai pakanka, kad vairuotojas spėtų sulėtinti važiavimo greitį ir saugiai prasilenkti su pėsčiuoju ar dviratininku, o esant būtinybei – sustotų.
Todėl dar kartą primename ir prašome pėsčiųjų, dviračių vairuotojų pasirūpinti savo saugumu, įsigyti tinkamus žibintus, atšvaitus, ryškiaspalves liemenes ir naudotis važiuojant dviračiu. Nes transporto priemonės vairuotojui pastebėti pėstįjį, dviratininką kelyje, kuris neturi šių saugumą užtikrinančių priemonių, labai sudėtinga, o kartais net neįmanoma.
Už tokius grubius Kelių eismo taisyklių pažeidimus numatytos administracinio poveikio priemonės. Padariusiems tokį administracinį teisės pažeidimą skiriama bauda nuo 23 iki 40 eurų.

Trakų r. PK inf.


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite