Paukštelių globa žiemą

Parašyta: 2016-02-02 | Kategorija: Aukštadvaris, Mokyklos, Naujienos |
Aukštadvario bibliotekos vedėjai Ramunei Jarmalavičiūtei dovana – lesykla

Aukštadvario bibliotekos vedėjai Ramunei Jarmalavičiūtei dovana – lesykla

Spaudžiant šaltukui gėrimės pasakiškais Lietuvos vaizdais: šerkšnas papuošė medžius, sniego pusnys nuklojo laukus ir kalvas, viskas nusidažė iškilminga balta spalva. Čiumpam roges ir krykštaudami lekiam prie artimiausio kalnelio ar ledu surakinto ežero. Tačiau ne visiems nebaisus skruostus žnaibantis šaltukas. Šalčiai ir sniegas paslepia paukščių maistą. Sėklos, vabzdžiai, vikšrai paukščiams nepasiekiami.
Kaip ir kasmet iškritus sniegui mes, jaunieji miško bičiuliai, rūpinamės savo sparnuotais draugais- paukšteliais. Šiemet pakabinome lesyklas ne tik savo namų kiemuose, bet ir prie mokyklos, girininkijos. Padovanojome lesyklą Aukštadvario miestelio bibliotekai (vedėja Ramunė Jarmalavičiūtė), Aukštadvario kavinei ,,Navos smuklė“. Ponas Linas Labačiauskas geranoriškai mus pasitiko, padėjo pakabinti lesyklėlę ir pažadėjo, kad paukšteliai čia tikrai visada ras maisto. Sparnuotieji neišrankūs – jiems nesvarbi nei įrengimo vietai, nei lesyklėlės dydis, nei forma. Jie mėgsta paskanauti nerūkytų lašinių, saulėgrąžų, avižinių dribsnių, kruopų, obuolių. Dažniausiai žiemą lesyklėlėse pastebimi paukščiai – zylės ir žvirbliai. Kartais galima pamatyti kėkštą. Šiam margaspalviui paukščiui išvyti iš lesyklos kitus paukščius –
vienas juokas.
Ne tik lesyklomis rūpinasi jaunieji miško bičiuliai. Edita Ruseckaitė (I kl.), Rusnė Palionytė (5 kl.) Laura Ezerskaitė, Justė Uscilaitė, Domas Pašinskas ir Dominykas Radišauskas (7 kl.) prisijungė prie kasmet vykdomos tarptautinės žiemojančių vandens paukščių apskaitos. Aukštadvaryje, Verknės upelyje jaunieji miško bičiuliai suskaičiavo ir pamaitino 138 žiemojančias antis ir nuostabią gulbių porą.
Smagu atūžus tikrai žiemai šėlti pusnyse, lėkti rogėmis nuo kalnelio, bet pirmiausia reikia pasirūpinti, kad ir mūsų draugams – paukšteliams žiema būtų nebaisi.

Su Jaunaisiais miško bičiuliais bendravo Linas Labačiauskas

Su Jaunaisiais miško bičiuliais bendravo Linas Labačiauskas

Edita RUSECKAITĖ,
Jaunieji miško bičiuliai (JMB) ,,Verkniukai“ narė
I kl., Trakų r. Aukštadvario gimnazija
Č. Pociūnienės nuotr.


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite