Projektas „Gyvenu laisvai!“ pasibaigė ir tęsiasi

Parašyta: 2016-11-21 | Kategorija: Naujienos, Rūdiškės, Trakai |

Štai ir įvyko projekto „Gyvenu laisvai!“ apdovanojimų ceremonija, kurioje buvo įvertinti visų projekto dalyvių, tarp jų ir Rūdiškių gimnazijos komandos „Trakas“, per pusantrų metų nuveikti darbai.

Darbus vertino autoritetinga komisija: pirmininkas Lietuvos meno kūrėjų asociacijos prezidentas Kornelijus Platelis, istorikas prof. Alfredas Bumblauskas, teatro ir kino kritikas Andrius Jevsejevas ir kino režisierius, prodiuseris Arūnas Matelis. Iškilminga ceremonija buvo surengta Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose lapkričio 8 dieną ir sulaukė nemažo žiniasklaidos bei valdžios atstovų dėmesio: išklausytas Prezidentės sveikinimo žodis, įvairių ministerijų, ambasadų ir kt. institucijų atstovų sveikinimai.

Džiaugiamės, kad rūdiškiečių pasveikinti į šventę atvyko ir rajono bei miestelio atstovai: rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Dalia Dzigienė, Rūdiškių seniūnas Tadeušas Pavlovskis, Rūdiškių bendruomenės „Pušynas“ pirmininkė Edita Vorobjovienė, Rūdiškių gimnazijos direktorė Jelena Ignatovič, pavaduotoja ugdymui Rima Kazlauskienė, komandos draugai.

Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis, sveikindamas projekto dalyvius ir svečius, pasidžiaugė, kad šis projektas pranoko visus lūkesčius.

„Mes dar kartą įsitikinome, kokią didelę kūrybinę jėgą žmogui suteikia laisvė. Tai – laisvė pasakyti savo nuomonę, laisvė ieškoti tiesos, nebijant suklysti. Tai viena svarbiausių mūsų gyvenimo vertybių. Kiek talentų atrasta mūsų mokyklose, kokia didžiulė kuriamoji energija išlaisvinta! Esu tikras, kad ne vienam iš jūsų šie susitikimai, darbas su žinomais Lietuvos menininkais ir visuomenininkais padės pasirinkti ateities kelius“, – teigė Vyriausybės kancleris, sakydamas sveikinimo kalbą.

Primenu, kad įgyvendinant šį projektą, Rytų Lietuvoje – Vilniaus rajono, Šalčininkų, Trakų, Švenčionių ir Visagino savivaldybėse – buvo įkurtos kūrybinės dirbtuvės, suburtos 5 jaunimo komandos. Kiekviena jų pasirinko po temą, susijusią su savo krašto išskirtinumu, istorija bei kultūra, ir meninę priemonę jai atskleisti. Tad buvo kuriami 3 filmai, spektaklis, o mes, Rūdiškių gimnazija, įgyvendinome savo idėją, kaip garsinti gimtąjį kraštą, – sukūrėme 4 naujus Trakų rajono turistinius maršrutus, įtraukdami Rūdiškes, ir internetinę svetainę www.atraskrudiskes.lt.

Mums talkino pripažinti ekspertai: Archeologų sąjungos pirmininkas Vykintas Vaitkevičius, istorikas ir publicistas Virginijus Savukynas, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, Nacionalinės premijos laureatas fotografas Algimantas Aleksandravičius, dizainerė Lolita Sims. Kūrybinėse dirbtuvėse nuolat buvo organizuojamos diskusijos su žinomais istorikais, žurnalistais, politologais, menininkais apie tai, kas yra tautinė tapatybė ir kaip ją išsaugoti, kokios daugiatautės valstybės stiprybės, kas istoriškai jungia skirtingas tautas, svarstomi istoriniai šaltiniai, nagrinėjami archyviniai žemėlapiai ir dokumentai.

Todėl kviesdami atrasti Rūdiškes ir kitas Trakų rajono vietoves mes esame įsitikinę, kad pateikiame istoriškai tikrus (todėl vertingus ir įdomius) duomenis apie vieną ar kitą vietovę ar turistinį objektą. Ir todėl neabejojame, kad šiais maršrutais žmonės keliaus. Keliausime ir mes patys.

Tad apsidžiaugėme, bet nenustebome paskelbus, kad tapome nominacijos „Už tėviškės pažinimo skatinimą“ laimėtojais. Manome, kad mūsų komandos idėja ir kartu su ekspertais atliktas darbas gali būti naudingas Trakų kraštui ir tęsiamas bei prasmingai panaudojamas.

O dabar Rūdiškių gimnazijos komanda ruošiasi pamatyti platesnio pasaulio – lapkričio 27 dieną išvykstame į Briuselį, kur lankysimės Europos Parlamente, interaktyviame parlamentariume, kitose organizatorių numatytose ekskursijose ir vietose.

Už visas materialias ir nematerialias vertybes dėkojame Pilietiškumo, demokratijos ir teisės programų centrui, šios įstaigos direktorei Dianai Skučaitei ir visai šauniai komandai, padėjusiems mums naujai pažvelgti į savo kraštą ir į save, pajusti, kad esame savo kampelio šeimininkai ir ambasadoriai.

Loreta Masienė 
projekto koordinatorė Rūdiškių gimnazijoje

Akimirkos iš projekto „Gyvenu laisvai!“ baigiamojo renginio.


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite