Perka paslaugas, nors tam nebuvo būtinybės

Parašyta: 2017-09-11 | Kategorija: Naujienos, Savivaldybė, Žiniasklaida |

Trakų rajono savivaldybės administracijos pastatas

 

Kokiais būdais Trakų rajono savivaldybė perka informacijos viešinimo paslaugas iš UAB „Galvok“, leidžiančios laikraštį „Galvė“.

Š. m. gegužės 31 d. Trakų rajono savivaldybės administracija sudarė sutartį su UAB „Galvok“, kuri leidžia laikraštį „Galvė“, ir perka iš jos informacijos viešinimo paslaugas keturiskart brangiau nei iš UAB „Trakų žemė“, leidžiančią laikraštį „Trakų žemė“ (savivaldybė informacijos viešinimo paslaugą iš UAB „Trakų žemė“ pirko už 0,05 eur (su PVM) / kv. cm., o štai iš UAB „Galvok“ –
už 0,20 EUR (su PVM) / kv. cm). Taigi, kodėl taip atsitiko? Mieste, kur sklinda kalbos, tikina, kad laikraštį „Galvė“ perka valdančiosios LR liberalų sąjūdžio atstovai. Kaip yra iš tikrųjų, sužinosime. O dabar teikiame skaitytojams atsakymus į redakcijos „Trakų žemė“ paklausimus, kurios stropiai vykdė Trakų rajono savivaldybės kontrolierė Danutė Juškevičienė.

Trakų rajono savivaldybės kontrolierė Danutė Juškevičienė atliko tyrimą pagal UAB „Trakų žemė“ pateiktus 2017-06-30 Nr. 39 „Priminimas dėl paklausimo „Dėl lėšų skyrimo UAB „Interneto žinios““ Nr. 29, 2017-05-22“, 2017-07-03 Nr. 42 „Dėl diskriminacinių kainų už viešosios informacijos skelbimą“ raštus – paklausimus. Informuoju Jus apie tyrimo rezultatus:
Trakų rajono savivaldybės administracija tyrimo atlikimui pateikė dokumentus dėl paslaugų pirkimo iš UAB „Interneto žinios“ ir UAB „Galvok“. Trakų rajono savivaldybės administracijos 2017 metų viešųjų pirkimų plane lėšos informacijos sklaidai yra patvirtintos. Skirtų lėšų suma informacijos sklaidai šiai dienai nėra viršyta. Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorius 2017-08-04 raštu Nr. AP3-3249 „Dėl viešosios informacijos skelbimo“ pateikė Jums atsakymą, kodėl buvo sudaryta su UAB „Galvok“ Viešosios informacijos spausdinimo paslaugos teikimo sutartis. Pirkti paslaugas iš UAB „Interneto žinios“ ir UAB „Galvok“ leidimus atlikti pirkimą yra patvirtinęs Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Kvedaravičius. Tačiau išnagrinėjusi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos (13 str. 5, 6, 8, 9 dalys, 14 str. 7 dalis), Lietuvos Respublikos teisės gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų (5 str. 1 dalis) įstatymų nuostatas, nustačiau, kad visa vieša informacija apie institucijos veiklą turi būti skelbiama institucijos (savivaldybės) interneto svetainėje. Turiu pažymėti ir tai, kad Trakų rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamento 1 punkte numatyta <…> Trakų rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamente (toliau –
reglamentas) nustatyta Trakų rajono savivaldybės tarybos ( toliau- taryba) veiklos tvarka ir formos, įgyvendinant Lietuvos Respublikos konstitucijos savivaldos teisę, bei bendravimo su gyventojais formos ir būdai.<…>.
Trakų rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamente (30, 179, 214, 238, 241, 244 punktuose) numatyta, kad vietiniuose laikraščiuose skelbiama Savivaldybės posėdžių darbotvarkės kartu su tarybos sprendimų projektais; biudžeto projektas; informacija, susijusi su tarybos, jos sudarytų ir jai atskaitingų savivaldybės vykdomųjų institucijų veikla; tarybos, mero, administracijos direktoriaus veiklos ataskaitos. Atsižvelgiant į tai, kad Trakų rajono savivaldybė nėra pasitvirtinusi aiškios-konkrečios tvarkos, kaip ir kokiomis informacijos priemonėmis savivaldybės gyventojai turi gauti informaciją apie savivaldybės veiklą per visuomenės informavimo priemones, manau, kad savivaldybės lėšų skyrimas ir naudojimas informacijos sklaidai nėra aiškiai reglamentuotas.
Iš aukščiau išdėstytų teisės aktų nuostatų darau išvadas:
1. kad su UAB „Trakų žemė“ Viešosios informacijos skelbimo ir spausdinimo paslaugų teikimo sutartis baigiasi 2017 metų rugpjūčio mėnesį, todėl 2017-05-31 pirkti brangiau iš UAB „Galvok“ trims mėnesiams tų pačių paslaugų nebuvo būtinybės;
2. viešosios informacijos skelbimas internetiniuose portaluose nėra aiškiai reglamentuotas Trakų rajono savivaldybės vidiniais teisės aktais, todėl Trakų rajono savivaldybės administracijos direktoriui rekomendavau: nustatyti sklaidos priemonių atrinkimo kriterijus ir, atliekant viešuosius pirkimus, kviestis visas, kriterijus atitinkančias, informavimo priemones.

 

„Trakų žemės“ inf.


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite