Reikalingas kompleksinis požiūris į priklausomybių prevenciją

Parašyta: 2017-09-20 | Kategorija: Naujienos, Politika |

Rugsėjo 12 d. Seimui pateiktas svarstyti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narių įregistruotas Seimo nutarimo projektas (Nr. XIIIP-1084), kuriuo Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas bus įpareigotas parengti Valstybinę narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės ir vartojimo prevencijos programą 2018–2028 metais.

Ramūnas Karbauskis

Pasak LVŽS frakcijos seniūno Ramūno Karbauskio, sprendimas rengti naują programą rodo, kad mes į priklausomybių problemą žiūrime kompleksiškai ir norime formuluoti ilgalaikius tikslus. „Turime ne tik įtvirtinti reikiamus reglamentus, bet ir šviesti vaikus ir kitus socialiai jautrius asmenis apie tokių veiklų poveikį individui ir visuomenei, žalą organizmui. Pagrindiniai prevencijos tikslai turi būti užkirsti kelią psichoaktyviųjų medžiagų vartojimui, formuoti sveikus įgūdžius, suteikti žinių apie vartojimo žalą ir padarinius, ugdyti sveikatingumą, apskritai, didinti informuotumą ir sąmoningumą šiuo klausimu. Tai – ilgalaikis uždavinys, kuris gali būti pasiektas tik daugelio institucijų nuoseklaus darbo ir bendradarbiavimo dėka“, – kalbėjo R. Karbauskis.
Šiuo metu Lietuvos sveikatos apsaugos sistemos specialistai, kovodami prieš šias priklausomybes, dirba be ilgalaikės prevencijos programos. Ankstesniam Seimui pateiktas, tačiau taip ir nepriimtas projektas per kelerius metus prarado savo aktualumą, jame naudojami pasenę statistiniai duomenys, turinys nesuderintas su XVII Vyriausybės prioritetais tabako, alkoholio, narkotikų kontrolės bei vartojimo prevencijos srityse, taikomi neambicingi vertinimo kriterijai.
Seimo nutarimo projektą registravę LVŽS frakcijos seniūnas R. Karbauskis, Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė akcentuoja, jog Lietuvai būtinas vienas strateginis dokumentas, atitinkantis nūdienos aktualijas ir prioritetus. Tokį dokumentą turi priimti Seimas ir taip įtvirtinti valstybės politikos tikslus ir uždavinius, susijusius su narkotinių ir psichotropinių medžiagų bei jų pirmtakų (prekursorių), taip pat naujų psichoaktyviųjų medžiagų, tabako ir alkoholio kontrole bei vartojimo prevencija.

LVŽS infocentro inf.


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite