Šiemet Velykos bus kitokios

Parašyta: 2020-04-10 | Kategorija: Naujienos, Trakai |

Jolanta Veličkienė

Šv. Velykos – ilgai laukta pavasario šventė. Deja, dėl karantino šiemet jos bus be įprastinio Jėzaus prisikėlimo laukimo bažnyčiose ir šilto susibūrimo su artimiausiaisiais šeimose. Apie tai, kaip pasiruošti Velykoms, ką pagaminti šventiniam stalui, šiemet rašyti yra ne taip paprasta, nes dauguma žmonių šventę sutiks atskirai nuo artimųjų, o juk būtų taip gera pasidžiaugti ir tuo džiaugsmu pasidalyti. Tačiau linkiu nenusiminti ir paruošti šventinių valgių sau ir tiems, kas yra kartu su jumis. Tikiuosi, kad sulauksime visai kitokių Velykų, tačiau su galimybe virtualiai išgirsti šventinį rytą skambančius bažnyčios varpus, skelbiančius pasauliui prisikėlimo viltį.

Gastronominiai papročiai, susiję su šia švente, teikia daug dvasinio džiaugsmo ir vilties. Tačiau gamindami velykinius patiekalus laikotarpiu, kai esame mažiau fiziškai aktyvūs ir siaučia virusai, itin svarbu valgyti ne tik tradicinius valgius saikingai, bet ir daug vitaminų bei mikroelementų turinčius patiekalus. Patariu kuo daugiau juos praturtinti žalumynais, daržovėmis, vaisiais, uogomis, riešutais ir sėklomis.

 

Kiaulpienių lapelių salotos su ricotta sūriu

Jums reikės: poros saujų jaunų pienių lapelių, 50 g pakepintų migdolų drožlių, poros šaukštų alyvuogių aliejaus, poros šaukštų raudonojo vyno acto, šaukšto medaus, 100 g ricotta sūrio, kelių putpelių kiaušinių, druskos, pipirų.

Gaminimas. Pririnkti, perrinkti, nuplauti pienių lapus. Tuomet suvyniojus juos į servetėlę padedame į šaldytuvą arba į šaltą vandenį, palaikome apie pusvalandį, kad nebūtų kartus.

Į plaktuvą supilame aliejų, dalį migdolų drožlių, actą ir medų. Įberiame druskos, pipirų pagal skonį ir išplakame. Nusausintus pienių lapelius sudedame į indą. Užpilame juos paruoštu plakiniu. Pabarstome sūriu, likusiais migdolais ir dekoruojame virtais putpelių kiaušiniais. Taip pat galime pabarstyti batono skrebučiais.

 

Dilgėlių sriuba

Jums reikės: poros saujų jaunų dilgėlių lapelių, 1 l sultinio (iš jūsų mėgstamos mėsos), šaukšto baltojo vyno acto, poros grudelių kvapiųjų pipirų, lauro lapo, druskos, virtų kiaušinių (kiekis pagal skonį), grietinės.

Gaminimas. Surinktus dilgėlių lapelius perrenkame ir nuplauname. Jeigu reikia, kiek pasmulkiname peiliu. Išverdame sultinį iš pasirinktos mėsos. Tada į verdantį sultinį sudedame dilgėles. Dar paverdame 8–10 min., o į pabaigą suberiame kvapiuosius pipirus ir lauro lapą, pasūdome, įpilame truputėlį acto. Po kelių minučių nukaičiame. Leidžiame pastovėti 15 min., o tada supjaustome virtus kiaušinius ir pagal skonį dedame į sriubą bei gardiname grietine. Tinka valgyti su atskirai išvirtomis bulvėmis.

 

Kepti kiaulienos šonkauliukai

1 kg kiaulienos šonkauliukų marinatui reikės: 20 g degtinės arba viskio, 20 g sojos padažo, 20 g rudojo cukraus, šaukštelio garstyčių padažo. Garnyrui tiks jūsų mėgstamos šviežios daržovės. Marinato paruošimas: sumaišome degtinę, sojos padažą, cukrų ir garstyčias. Šonkaulius supjaustome po du kauliukus ir užpilame marinatu, paliekame pusvalandį pasimarinuoti.

Šonkauliukus kepame iki 180 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. Tokiu būdu paruoštus šonkauliukus galima kepti ant grotelių. Iškeptus šonkauliukus galime valgyti su orkaitėje keptomis daržovėmis. Tinka keptos bulvės su kmynais, morkomis, pasternokomis, paprikomis ir kt. daržovėmis su prieskoninėmis žolelėmis. Svarbu tik neperkepti daržovių, reikia, kad jos būtų traškios. Ypač tinka karštas burokėlių padažas.

 

 

Karštas burokėlių padažas

Jums reikės: 0,5 kg burokėlių, 50 g sviesto, 150 g 30 proc. riebumo grietinėlės, prieskonių (pasirenkame pagal skonį), druskos, cukraus, citrinų.

Gaminimas. Burokėlius išverdame, atvėsiname, nuvalome ir sutarkuojame labai smulkia tarka (skirta bulvėms tarkuoti). Sviestą ištirpiname prikaistuvyje, suberiame sutarkuotus burokėlius, pagal skonį įberiame druskos, cukraus, įpilame citrinų sulčių. Užviriname ir supilame grietinėlę. Pakaitiname, kad sutirštėtų. Pagardiname mėgstamais prieskoniais. Kas mėgsta aštriau, gali įtarkuoti šviežių krienų arba įdėti krienų padažo. Pikantiškumo prideda susmulkinta mėtų šakelė arba įtarkuota citrinos žievelė.

 

 

Pyragas su klevų sirupu

Jums reikės: 100 g sviesto, 100 g cukraus, 150 ml klevų sirupo, 70 ml pieno, apie 400 g miltų, žiupsnelio druskos, 20 g kepimo miltelių, 3 kiaušinių baltymų, vanilės.

Gaminimas. Sviestą išsukame su cukrumi, supilame sirupą, pieną, vanilę ir išmaišome. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, druska ir persijojame. Viską kartu sumaišome. Baltymus išplakame atskirai iki standžių putų ir sudedame į tešlą, atsargiai, palengva išmaišome. Skardą išklojame kepimo popieriumi arba patepame riebalais. Sudedame tešlą į paruoštą skardą. Kepame iki 180 oC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 35 min. Galima jį patiekti su konservuotais vaisiais arba prieš kepant į tešlą įdėti džiovintų vaisių ir riešutų.

 

 

Tradicija, atėjusi iš vaikystės, niekad neužmirštama. Ar gi galima pamiršti įvairiais valgiais nukrautą, margučiais ir žalumynais papuoštą Velykų stalą bei tą ypatingą vilties jausmą. Šis jausmas telydi kiekvieną. Gražių ir prasmingų švenčių!

Jolanta VELIČKIENĖ,

maisto technologė, technologijų edukologė


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite