Trakų senamiesčio širdyje – įžūli savivalė, naudojantis karantinu

Parašyta: 2020-05-05 | Kategorija: Naujienos, Trakai |

Pačioje Trakų senamiesčio širdyje, priešais Trakų Salos pilį, vakar buvo žemėmis užpiltos trinkelės, kuriomis prieš tai galimai savavališkai išgrįsta dalis sklypo, esančio adresu Karaimų g. 57 – taip bandoma paslėpti pažeidimą, dėl kurio Trakų istorinio nacionalinio parko (TINP) direkcija dar prieš tris mėnesius kreipėsi į kontrolės funkciją vykdančias institucijas.

Ši istorija prasidėjo vasario viduryje, kai TINP direkcijos darbuotojai pastebėjo galimai neteisėtus žemės kasimo darbus sklype, kuris yra ypač griežtai saugomoje teritorijoje – kultūros paveldo vietovėje Trakų senamiestyje (unikalus kodas Kultūros vertybių registre 2211146) ir urbanistiniame draustinyje.

Todėl iš pradžių TINP direkcija žodžiu kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą prie Kultūros ministerijos (KPD), o vėliau, vasario 18 dieną, raštu – į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją prie Aplinkos ministerijos (VTPSI).

Vasario 25 dieną atlikęs patikrinimą, KPD darbuotojas pateikė privalomąjį reikalavimą nutraukti darbus.

Nepaisant to, darbai buvo vykdomi toliau – netrukus pradėta kloti trinkeles, o iš vaizdo, užfiksuoto kovo pradžioje, galima spėti, kad maždaug toje vietoje, kur dar neseniai žvilgsnį traukė istorinio kraštovaizdžio fone besiganančios avys, buvo įrenginėjama automobilių stovėjimo aikštelė.

Arūno Baltėno nuotr.

Šiais darbais pasipiktino ir visuomenės atstovai, socialiniuose tinkluose paskelbę nuotraukas su statybomis Trakų pilies fone.

Kovo 5 dieną TINP direkcija dar kartą kreipėsi į VTPSI, prašydama greičiau imtis būtinų veiksmų, o KPD pranešė, kad yra nepaisoma jo darbuotojų pateikto privalomojo reikalavimo.

Praėjus dar mėnesiui, vakar TINP direkcijos darbuotojai pastebėjo, kad trinkelėmis išgrįsta aikštelė yra ne išardoma, bet užpilama žeme.

„Kai paklausiau, kodėl užkasa trinkeles, man atsakė, kad ant viršaus užsės žolę, ir paliepė nefilmuoti darbų, vykdomų privačiame sklype. Vasario pabaigoje taip pat priešiškai bendrauta ir su TINP direkcijoje dirbančiu architektu Algirdu Steponavičiumi. Vertiname šį atvejį kaip ypač įžūlų savavaliavimą, naudojantis tuo, kad kai kurios priežiūrą vykdančios institucijos karantino metu yra sustabdžiusios aktyvų inspektavimą“, – sakė TINP direkcijos direktorius Gintaras Abaravičius.

VTPSI jokio atsakymo į vasario 18 dienos raštą TINP direkcijai kol kas nepateikė, bet žodžiu paaiškino, kad karantino metu patikrinimų nevykdo.

Pridedame nuotraukas, kuriose užfiksuoti vaizdai iš 2018 metų, kai paežerėje priešais pilį ganėsi avys, š. m. kovo 5-osios, kai sklypas Karaimų g. 57 jau buvo išklotas trinkelėmis, ir vakar, t. y. gegužės 4-osios, kai trinkelės užkastos.

 

Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijos inf.

 


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite