Informacija gyventojams dėl patvirtintų didelio patogeniškumo paukščių gripo protrūkių Lietuvoje

Parašyta: 2021-04-27 | Kategorija: Aukštadvaris, Dusmenys, Grendavė, Lentvaris, Naujienos, Onuškis, Paluknys, Rūdiškės, Senieji Trakai, Trakai, Žemės Ūkis |

 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) Vilniaus departamento Trakų skyrius informuoja kad, Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute (toliau – NMVRVI) ištyrus pristatytų naminių paukščių gaišenų mėginius, 2021 m. balandžio 23-26 d. nustatyti 16 didelio patogeniškumo paukščių gripo H5N8 (toliau – DPPG) protrūkių, iš kurių 2 atvejai Trakų rajono savivaldybėje.

VMVT Vilniaus departamentas informuoja, kad, DPPG protrūkiai nustatyti:

Ø Lentvaris, Trakų r. sav., (laikyta 11 vištų).

Ø Petkeniškių k., Trakų r. sav., (laikytos 32 vištos).

Visi naminių paukščių laikymo vietoje likę gyvi paukščiai buvo saugiai sunaikinti ir užkasti ūkio teritorijoje. Ūkiuose esančio paukščių laikymo patalpos – valomos ir dezinfekuojamos. Iš viso protrūkiuose savo reikmėms buvo laikoma ir nugaišo virš 300 paukščių.

 Įtarimų dėl galimo paukščių gripo kilo, kai Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) pradėjo gauti pranešimų apie nugaišusius savo reikmėms laikytus paukščius, praėjusį savaitgalį įsigytus Maišiagaloje, Rudaminoje ar Lentvaryje. Šiuo metu yra gauta 17 pranešimų, kad staiga gaišti pradėjo tiek naujai įsigyti, tiek ir anksčiau laikyti kartu su įsigytais paukščiai.

Atliekant epizootinius tyrimus pirminiais duomenimis nustatyta, kad paukščiai buvo įsigyti iš nelegalių prekeivių, kurie nebuvo  įregistravę savo veiklos, neturėjo paukščių įsigijimo ir kilmės patvirtinančių dokumentų. VMVT identifikavo keletą tokių pardavėjų ir taikė šias poveikio priemones VMVT inspektoriai reaguoja į kiekvieną gautą pranešimą – vyksta į paukščių laikymo vietas ir atrenka gaišusių paukščių mėginius paukščių gripo tyrimams, ūkiams iki laboratorinių rezultatų gavimo taiko laikinus apribojimus, siekiant, kad liga nebūtų išplatinta į kitas paukščių laikymo vietas.

Reaguojant į situaciją VMVT direktoriaus įsakymu, nuo š. m. balandžio 24 d. sugriežtinta prekybos gyvais paukščiais vietų kontrolė, t. y. atliekama prekybos vietų, kuriose prekiaujama gyvais paukščiais, kontrolė, vykdomi budėjimai pasienio postuose, atliekamas transporto priemonių tikrinimas, ar nėra įvežami paukščiai be tam reikalingų įsigijimo ir veterinarinių dokumentų, tikrinama informacija apie galimai vykdomą nelegalią prekybą gyvais paukščiais tam neskirtose vietose.

VMVT informuoja, kad savaitgalį Vilniaus apskrityje patikrinta daugelis turgaviečių, jų prieigų bei VMVT turimomis žiniomis prekybos aikštelių, kuriose galimai gali būti vykdoma prekyba gyvais paukščiais.  Pažeidimai nustatyti Rudaminos turgavietės prieigose, kur neleistiną prekybą gyvais paukščiais (vištomis ir putpelėmis) vykdė leidimų neturintys prekiautojai. Jiems bus taikytos poveikio priemonės. Prekiautoją, prekiaujantį vištomis, bet neturintį jų įsigijimo dokumentų bei reikiamų  leidimų VMVT pareigūnai nustatė tikrindami ir Širvintų turgavietę. Patikrinimai buvo atliekami ir UAB „Kalvarijos komunalininkas“ turgavietėje, tikrinimo metu nustatyta, kad naminiais paukščiais prekiavo 6 asmenys iš kurių 3 neturėjo veterinarinio patvirtinimo, taip pat 7 asmenys prekiavo karveliniais paukščiais, kurie nepateikė reikiamų dokumentų, o vienas asmuo prekiavo karveliais už turgavietės teritorijos. Patikrinimai vyko ir Trakų, Panevėžio, Tauragės, Šalčininkų savivaldybėse, tačiau prekybos gyvais paukščiais šiose vietovėse nenustatyta.

Pastebėję, kad laikomi paukščiai nebelesa, darosi apatiški ar staiga gaišta, paukščių augintojai raginami nedelsti ir kuo skubiau pranešti į VMVT nemokama telefono linija 8 800 40403. Atvykę specialistai paims mėginius ištirti dėl paukščių gripo viruso.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
Vilniaus departamento Trakų skyriaus inf.


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite