Seimas iš naujo svarstys prezidento vetuotas pataisas dėl mokamų testų gyventojams

Parašyta: 2021-11-04 | Kategorija: Naujienos, Sveikata, Trakai |

Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda vetavo spalio 19 d. Seimo priimtas Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis buvo nustatyta, kad darbuotojų sveikatos patikrinimai dėl užkrečiamosios ligos, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas, nebebus finansuojami valstybės biudžeto lėšomis. Nauji reikalavimai turėjo įsigalioti gruodžio 1 d.

Pristatydama šalies vadovo poziciją Respublikos Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė pažymėjo, kad įstatymu įtvirtintos vienos iš pandemijos valdymo priemonių – darbuotųjų privalomo sveikatos tikrinimo dėl užkrečiamosios ligos, finansavimo naštos perkėlimas darbuotojui arba darbdavio sprendimu darbdaviui, nėra tinkama priemonė esamos epidemiologinės situacijos Lietuvoje kontekste.

„Šis įstatymas, Prezidento nuomone, galimai nėra suderinamas su šalies Konstitucijos nuostatomis ir neleistų pasiekti laukiamo rezultato, tai yra, geresnio COVID-19 pandemijos valdymo. Šalies vadovas mano, kad valstybė privalo pasirūpinti žmonių sveikatos apsauga ir yra pajėgi šiandien užtikrinti visų trijų pandemijos valdymo elementų, pagrindinių dalių prieinamumą savo žmonėms. Pirma, aktyvų vakcinacijos procesą. Antra, prieinamą testavimą ir atvejų atsekamumą bei, trečia, gydymą. Šios trys dalys yra kritiškai svarbios veiksmingai suvaldyti pandemiją ir šių procesų, pasak šalies vadovo, negalima priešpastatyti vienas kitam. Būtent valstybės užduotis yra įtikinti žmones priimti sąmoningą sprendimą, tačiau nepriversti. Tokia yra Prezidento pozicija“, – Seimo posėdyje sakė I. Segalovičienė.

G. Nausėda pasiūlė Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisas dėl testavimo laikyti nepriimtomis.

Šalies vadovo veto kritiškai vertino Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas: „Nuskambėjo iš patarėjos, kad būtent valstybės užduotis įtikinti žmones skiepytis. Tai štai, valstybės kai kurios institucijos Vyriausybė ir Seimas, norėjo pasakyti, gerbiamieji, jeigu nenorite testuotis už savo pinigus, eikite skiepytis nemokamai, už valstybės pinigus ir tai būtų buvusi paskata skiepytis. Dabar gi liko ore kaboti lozungas, kad valstybė nesmerkia tų žmonių, sako, jūs nekalti, kad nepasiskiepijote, kažkas kitas kaltas, kad nesugebėjo jūsų įtikinti. Ir kas kaltas? Valstybė. Tai ar Prezidentas taip pat yra valstybės dalis? Taip. Ir jis padarė viską, kad šitiems žmonėms atimtų motyvaciją eiti ir nemokamai pasiskiepyti.“

Už tai, kad įstatymas būtų laikomas nepriimtu balsavo 60 parlamentarų. Už tai, kad Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisų projektas Nr. XIVP-912GR būtų svarstomas iš naujo buvo 68 Seimo nariai. Projektas Seimo posėdyje bus svarstomas iš naujo lapkričio 11 d.

lrs.lt


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite