Klounados edukacija “Saugus eismas” darželiuose

Parašyta: 2021-12-30 | Kategorija: Kultūra, Naujienos, Trakai |

Edukacija „Saugus eismas“ Vievyje. Asm. archyvo nuotr.

Gruodžio mėnesį “Šiuolaikinės Intelektualios Klounados Teatro” įkūrėjai ir aktoriai, trakietė Severina Špakovska ir Žilvinas Beniušis vykdė Lietuvos automobilių kelių direkcijos saugaus eismo projektą. Kūrėjai pasirinko 4-7 metų vaikų amžiaus grupę ir specialiai jiems sukūrė linksmą, interaktyvų edukacinį spektaklį apie saugaus eismo taisykles. Kalbiname spektaklio kūrėjus.

Severina, kaip kilo mintis sukurti spektaklį apie saugų eismą?

Sužinojus apie Lietuvos kelių direkcijos vykdomą konkursą, iš karto nusprendėme dalyvauti. Toks projektas padeda įgyvendinti  mūsų teatro misiją: skleisti klounados žanrą Lietuvoje ir visuomet kurti tai, kas yra ir linksma, ir prasminga. Šiuo atveju, mokyti vaikus saugaus elgesio kelyje yra prasminga veikla, o klounados žanras padaro tą veiklą dar ir linksmą,  patrauklią ir gebančią sudominti auditoriją.

Aktoriai  Žilvinas Beniušis ir Severina Špakovska . G. Jauniškio nuotrauka

Klounada tikrai labai tinkama edukacijoms, nes vaikučiams būna įdomu stebėti aktorių santykius, jų kuriamus ryškius personažus, juokingas situacijas. Mažieji žiūrovai atsipalaiduoja ir informaciją, kurią gauna, priima labai lengvai. Be to, naudojame daug teatro, muzikos elementų, kas irgi gerina žinių įsisavinimą.

Kaip vaikai reaguoja į tokią jau galimai jiems pažįstamą temą?

Pasirinkome amžiaus grupę, kuri jau susipažinusi su svarbiausiomis saugaus eismo taisyklėmis, ir mūsų edukacija yra tų žinių priminimas, gilinimas ir žaismingas būdas jas pakartoti. Dauguma vaikų, kuriuos sutikome, taisykles mokėjo, ir labai noriai dalyvavo interaktyvioje klausimų programoje. Kadangi pagal spektaklio sumanymą, vienas personažas – Klara (akt. S. Špakovska) yra saugaus eismo ekspertė, o jos draugas Kazimieras (akt. Ž. Beniušis) visas taisykles šiek tiek primiršęs arba šelmiškai jas bando “apeiti,” vaikai labai noriai mokė Kazimierą kelių eismo taisyklių. Mokydami užmaršuolį Kazimierą, vaikai  ir patys visas taisykles pasikartojo. Be to, vaikams patinka dainuoti ir judėti pagal mūsų pristatomą taisyklių dainelę, kurios posmas dainuojamas po kiekvienos dalies. Iš visų posmų susidaro labai smagi edukacinė dainelė, padedanti vaikams geriau prisiminti kelių eismo taisykles.

Kokių miestų darželius aplankėte?

Lankėmės Trakų darželyje ,,Ežerėlis”, Senųjų Trakų darželyje, bei Vievio darželyje ,,Eglutė.”  Taip pat aplankėme du Varėnos darželius, po tris įstaigas Elektrėnuose ir Vilniuje. Tikimės kitąmet su šia ar kitomis edukacijomis aplankyti ir daugiau darželių Lietuvoje.


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite