Rūdiškių „Diemedžiui“ – 25-eri!

Parašyta: 2022-05-13 | Kategorija: Kultūra, Naujienos, Rūdiškės, Seniūnijos, Trakai |

Prieš 25-erius metus Rūdiškių mieste įsikūrė folkloro ansamblis „Diemedis“. Jo vadove tapo Dalė ŽALPIENĖ. Minint kolektyvo sukaktį sekmadienį, gegužės 8 d., Rūdiškių kultūros centre visi buvo kviečiami  dalyvauti šventėje „Nupinsiu laiką iš dainų…“ Sveikindami „Diemedžio“ kolektyvą jubiliejaus proga kalbamės su jo vadove.

Prisiminkime, kaip ir kokiomis aplinkybėmis Jūs atvykote į Rūdiškes bei sukūrėte folkloro ansamblį „Diemedis“? Kodėl parinktas toks pavadinimas?

Į Trakų rajono kultūros rūmus atvykau dirbti 1985 m., baigusi Lietuvos valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultetą  (dabar – LMTA Klaipėdos fakultetas). 1992 m. įsigijome butą Rūdiškėse ir su šeima iš Trakų persikėlėme ten gyventi. Dirbti su  ansambliu pradėjau 1996 m., pakviesta Lietuvos neįgaliųjų draugijos Rūdiškių poskyrio pirmininkės R. Balaišytės. Vardą ansambliui pasiūlė jo globėja I. Brauns. Diemedis – smulkus medelis, senovėje dažnai sodintas prie namų, nes turi gydomųjų ir apsauginių galių. Jo vardu pavadinti susibūrusį kolektyvą atrodė labai simboliška.

O kaip suradote pirmuosius atlikėjus? Kas jie buvo?

Pirmieji ansamblio dainininkai – Lietuvos neįgaliųjų draugijos nariai – 11 moterų ir 1 vyras. Tai – A. Savickaja,
V. Černevičiūtė, A. Šidlauskienė, M. Černiauskienė, D. Karpičienė, šviesios atminties A. Galinienė, A. Krisiulevičiūtė,  O. Karpičienė, V. Zinevičienė, E. Garbštienė, A. Ugenskienė, P. Adlys.

O ar sunku dabar surasti atlikėjų? Gal jiems yra taikomi ir kokie skatinimai (pvz., materialūs), ar jų nėra?

Metams bėgant ansamblio sudėtis kito. Dabar jame yra 18 dalyvių. Ypač ieškoti jų nereikėjo – esami nariai pakvietė savo pažįstamus, taip ir pildėsi mūsų gretos. Kultūros sritis, deja, nėra taip dosniai finansuojama, kad galėtume meno mėgėjams skirti materialius paskatinimus. Džiaugiamės, kad kartais gauname apmokėjimą koncertinėms išvykoms, kad gauname lėšų bent daliniam tautinių rūbų atnaujinimui.

Esame dėkingi I. Brauns, kurios lėšomis ir rūpesčiu ansamblis įsigijo pirmuosius koncertinius rūbus ir kuri drauge su vyru šviesios atminties
W. Brauns finansavo mūsų 25-mečio jubiliejaus renginį.

Gal galėtumėte pristatyti „Diemedžio“ repertuarą bei papasakoti apie koncertus?

Didžioji mūsų repertuaro dalis – pačių dainininkių iš jaunystės laikų atsimenamos dainos. Daug jų pateikė iš Tiltų kaimo kilusi M. Černiauskienė, vaikšteniškės G. Paulauskienė, Z. Kierienė, a. a. B. Karpičienė. Repertuarą paįvairiname ir liaudies dainų rinkiniuose sukauptomis dainomis.

Mes dalyvaujame Trakų rajono kultūros įstaigų organizuojamuose renginiuose, bendraujame su Rūdiškių įstaigomis – gimnazija, darželiu, biblioteka, Amatų mokykla „Sodžiaus meistrai“, esame nuolatiniai Trakų miesto šventės, „Kopūstinės kermošiaus“ dalyviai. Dalyvavome Tarptautiniame folkloro festivalyje „Skamba skamba kankliai“, esame nuolatiniai respublikinių dainų švenčių dalyviai.

O kaip vyksta Jūsų repeticijos? Kiek jas buvo paveikusi COVID-19 pandemija?

Repetuojame Rūdiškių kultūros centre, sekmadieniais, po šv. Mišių (lietuvių k.). Esant reikiamybei renkamės ir dažniau, kelis kartus per savaitę. Pandemija pristabdė mūsų veiklą – karantino metu repeticijos nevyko, tačiau veiklos nenutraukėme, o prieš 25-mečio jubiliejaus renginį ją ir suaktyvinome.

Tikriausiai džiaugiatės galėdami repetuoti Rūdiškių kultūros centre?

Iki naujo Rūdiškių kultūros centro atidarymo mes glaudėmės seniūnijos patalpose. Be jokios abejonės, naujame kultūros cent­re yra daugiau erdvės.

Dėkojame už pokalbį. Linkime Jums naujų kūrybinių idėjų ir įkvėpimo.

Kalbėjosi

Jolanta ZAKAREVIČIŪTĖ ir Juozas VERCINKEVIČIUS

Sofiko Vyšniauskės nuotr.

 


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite