VLKK seminaras žurnalistams

Parašyta: 2022-05-21 | Kategorija: Kultūra, Lietuva, Renginiai, Trakai |

Žiniasklaidos atstovai kartu su organizatoriais įsiamžino bendroje nuotraukoje

Gegužės 13–14 d. Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK) organizavo seminarą regioninės žiniasklaidos atstovams Bačkonių kaime, Kaišiadorių rajone, kaimo turizmo sodyboje Nonna vila. Juos svetingai pasitiko sodybos šeimininkai Aušra ir Vygintas Katkauskai, pasirūpinę, kad abi viešnagės dienos būtų sklandžios ir paliktų mieliausius įspūdžius.

Taisyklinga lietuvių kalba yra žurnalisto ir kiekvieno leidinio garbės reikalas. Visų žiniasklaidos atstovų siekis, kad laikraščiuose, straipsniuose, skelbimuose – visur vyrautų taisyklinga lietuvių kalba. Taigi VLKK surengė seminarą trims dešimtims žiniasklaidos atstovų, kad pasidalytų aktualia informacija – nuo rašybos, skyrybos, sintaksės iki šiuolaikinių technologijų pritaikymo lietuvių kalboje.

Visus susirinkusius pasveikino Kaišiadorių rajono savivaldybės meras Vytenis Tomkus, pristatęs trumpą filmą apie savivaldybėje esančius lankytinus objektus ir palinkėjęs turiningai praleisti laiką. Tada žodis buvo suteiktas VLKK pirmininkui Audriui Antanaičiui, kuris buvo parengęs pranešimą „Kalba kaip informacijos suvokimo įrankis“.

Kauno universiteto profesorius dr. Albinas Drukteinis savo pranešimo metu „Raštingumas – paveikaus teksto laidas“ aptarė taisyklingos lietuvių kalbos svarbą rašančiajam ir skaitančiajam. Taip pat buvo apžvelgtos žurnalistų publikacijose dažniausiai pasitaikančios rašybos, skyrybos klaidos. Lietuvių kalbos instituto Bendrinės kalbos tyrimų centro vadovė dr. Anželika Gaidienė skaitė pranešimą „Lietuvių kalbos išteklių informacinė sistema „E. kalba“ ir kiti skaitmeniniai kalbos ištekliai“. Žurnalistams buvo pristatyta interneto svetainė www.ekalba.lt, kurioje galima surasti suskaitmenintus žodynus, kartotekos ir duomenų bazes, kitus elektroninius išteklius. Daugiausia dėmesio pranešimo metu mokslininkė skyrė Bendrinės lietuvių kalbos žodynui, Dabartinės lietuvių kalbos žodynui ir Lietuvių kalbos žodynui pristatyti.

Pasibaigus pranešimams susirinkusieji turėjo puikią progą atsikvėpti, mat, jie stebėjo, kaip kepamas šakotis. Kaimo turizmo sodybos Nonna vila savininkas Vygintas Katkauskas 1,5 val. truk­mės edukacijos metu pats kepė šį skanėstą, aiškindamas visą gamybos procesą. Pasirodo, šakotis yra brangus malonumas – šio tešlai paruošti prireikė net 40-ies kiaušinių. Norintieji galėjo ne tik akylai žiūrėti, kaip viskas vyksta, bet ir patys išmėginti savo jėgas, sukdami volą ir ant jo pildami tešlą.

Antroji seminaro diena taip pat buvo darbinga. UAB „Tildė IT“ direktorė Renata Špukienė padėjo atsakyti į klausimą, ar lietuvių kalba ir technologijos yra suderinama? Bendrovė, kuriai ji atstovavo, yra viena pirmaujančių kalbos technologijų įmonių Europoje. Mašininis vertimas, išmanieji pokalbių robotai, šnekos technologijos, virtualusis susitikimų asistentas jau tapę mūsų gyvenimo dalimi ir tai UAB „Tildė IT“ nuopelnas. Dviejų dienų seminarą vainikavo Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos prof. dr. Genovaitės Kačiuškienės pranešimas „Psicholingvistika: proto ir kalbos studijavimas“, kuriame lituanistė pristatė šią mokslo šaką ir jos taikymo galimybes įvairiose srityse, ypač tai naudinga teisės ir psichologijos mokslams.

Jolanta ZAKAREVIČIŪTĖ,

Irma STADALNYKAITĖ

Aurelijos Baniulaitienės nuotr.


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite