Kaip galima apsaugoti geriamojo vandens šaltinius?

Parašyta: 2022-07-27 | Kategorija: Skelbimai, Sveikata, Trakai |

Vanduo būtinas kiekvienam iš mūsų. Tai – gyvybės šaltinis. Švaraus geriamojo vandens trūkumas opi problema daugelyje pasaulio šalių. Remiantis Pasaulio gamtos fondo (angl. World Wide Fund) duomenimis, net 1,1 mlrd. žmonių neturi galimybės gauti vandens, o 2,7 mlrd. žmonių patiria jo trūkumą bet vieną kartą per metus.

Deja, tačiau kartais, tiesiog atlikdami savo kasdienes veiklas, nesąmoningai prisidedame prie jo taršos. Visgi yra būdų, kaip galime tai pakeisti. Naudingais patarimais, leidžiančiais apsaugoti geriamojo vandens šaltinius, dalinamės šiame straipsnyje.

1. Atidi lauko paviršių priežiūra

Lietaus vanduo, tekėdamas per kietas medžiagas, tokias kaip betonas ar asfaltas, suneša į kanalizaciją visus nešvarumus, kuriuos surinko pakeliui. Siekiant sumažinti vandens taršą, kai tik įmanoma, savo kieme rekomenduojama naudoti akytas medžiagas, pavyzdžiui, žvyrą, akmens trinkeles, medieną. Jeigu kieto paviršiaus išvengti neįmanoma, šalia jo patariama iškasti negilų griovį ir užpildyti jį augalais arba žvyru, kuris padėtų „sugauti“ nuotekas, kol šios nepateko giliau į gruntą.

2. Tinkamas buitinių nuotekų tvarkymas

Ne visi turi galimybę naudotis centrine nuotekų sistema. Dažniausiai su šia problema susiduria kaimų ir kitų atokių vietovių gyventojai. Tam, kad buitinės nuotekos nepatektų į aplinką ir neužterštų geriamojo vandens, būtina jas tinkamai tvarkyti. Tokiu atveju pirmasis pasirinkimas yra biologiniai valymo įrenginiai. Jie efektyviai pašalina buitinėse nuotekose esančius teršalus, tokius kaip azotas ir fosforas, yra lengvai prižiūrimi ir ilgaamžiai. Iš valymo įrenginio ištekantis vanduo yra švarus ir bekvapis, todėl gali būti saugiai išleidžiamas į aplinką.

3. Atsakingas atliekų išmetimas

Svarbu prisiminti, kad klozetas ir juo labiau kriauklė nėra šiukšlių dėžė. Todėl ten neturėtumėte mesti jokių atliekų. Visų pirma jos gali užkimšti kanalizacijos vamzdžius ir užteršti vandenį toksiškomis medžiagomis. Antra – naudojant biologinius valymo įrenginius, į kanalizaciją metamos atliekos gali sutrikdyti mikroorganizmų veiklą, tokiu būdu sumažindamos nuotekų išvalymo efektyvumą.

Kiekvienas iš mūsų galime prisidėti prie geriamojo vandens šaltinių apsaugojimo. Tereikia žinoti, kaip tai padaryti. Kaip matome, daugeliu atvejų tai nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Taigi būkime sąmoningi, kad apsaugotume tai, kas svarbu.

PR


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite