Užutrakyje – paroda IDE DAILA

Parašyta: 2022-09-16 | Kategorija: Kultūra, Naujienos, Renginiai, Trakai |

Parodos atidarymo dalyviai Užutrakyje

Rugsėjo 9 d. Užutrakio dvaro sodybos rūmuose atidaryta Trakų krašto amatininkų ir tautodailininkų darbų paroda IDE DAILA, kurioje savo darbus pristatė kūrėjai, tautodailininkai, meistrai: 40 – iš Trakų rajono ir 8 svečiai iš Alytaus, Elektrėnų ir Vilniaus rajonų.

Gausiai susirinkusius į dvaro rūmų Baltąją salę ir visus pasveikinusi parodos organizatorė – Trakų krašto kultūros ir amatų asociacijos pirmininkė Dominyka Semionovė iš baltų kalbos išvertė parodos pavadinimą: „Ide“ – tauta, liaudis, „daila“ – dailiai pagamintas, dailus. Sujungus žodžius „tautos dailė“ – taudodailė. Nuo seno žmonės kūrė ir tebekuria, svarbu suprasti savo tautos tradicijas, papročius, jausti savastį ir vienybę su savo tauta, su vieta, kurioje gyveni, o tai ir yra receptas, kaip būti dvasiškai stipriai, vertybes turinčiai ir jas puoselėjančiai tautai. D. Semionovė dėkojo Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijai (TINP) už galimybę surengti parodą išskirtinėje vietoje – dvare. TINP direktorių Gintarą Abaravičių nustebino tokia kūrėjų gausa Trakuose, netrukus jis su Vilniaus krašto kūrėjų ir tautodailininkų bendrijos pirmininke Ramute Kraujeliene sukirto rankomis dėl 2023 m. konkursinės tautodailininkų parodos „Aukso vainikas“ dvaro rūmuose. Panašu, kad kitąmet į rūmus sugužės viso regiono tautodailininkai.

Išskirtinio dėmesio sulaukė Lietuvos rekordai – Gintarinė apyrankė (2009) ir Gintarinė suknelė (2010), kurias sukūrė Algina ir Rolandas Žalimai iš Vilniaus. Specialiai šiai parodai baltiškų gyvybės medžių lentučių seriją kūrė meistrai Dalia ir Jonas Ališauskai. Parodoje išrinkti daugiausia žiūrovų patiktukų surinkę darbai: apdovanota tekstilinių žaislų siuvėja iš Sen. Trakų Liucija Pavlovska, į parodą pateikusi delmonus, ir tautodailininkas, meno kūrėjas, meistras Saulius Lampickas, kurio skulptūros sukurtos Alytuje, o parodoje pateiktos svečio teisėmis.

Renginyje dalyvavo ir susirinkusiuosius pasveikino LR Seimo narės Editos Rudelienės patarėja, Trakų rajono savivaldybės tarybos narė Inesa Židonytė ir savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Ana Baltutienė. Susirinkusiesiems įteiktos Trakų krašto kultūros ir amatų asociacijos pirmininkės D. Semionovės, Seimo narės E. Rudelienės padėkos ir dovanos bei savivaldybės dovanos. Jas teikė vaikai – Ieva ir Matas Ragėnai iš Rūdiškių vaikų folkloro ansamblio „Griciukas“.

Renginys buvo kupinas gerų emocijų, atliktos skirtingų Trakų vietovių folkloro dainos: „Tu girela, tu žalioji“, „Ne bel kokia aš mergelė buvau“, „Kukavo gegutė vyšnelių sodely“, Daina „Gerkit, mieli sveteliai“ ir „Bingelis nuogas“. Jas atliko: Augustė Gaidytė-Palaitienė, Rima Karsokienė, Liuda Korsanovienė, Vaidas Lengvinas, Vaiva Neteckienė, Dalia Mockevičienė, Dalė Žalpienė. Renginį vedė Dalia Mockevičienė ir Vaidas Lengvinas. Svečius linksmino Rūdiškių kultūros centro instrumentinis ansamblis „Concord“ (vadovas Rimvydas Stanaitis).

 

Trakų krašto kultūros ir amatų asociacijos inf.

 


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite