„Mano instrumentas – balsas“: Vievyje ir Kazokiškėse skambėjo profesionalių dainininkų balsai

Parašyta: 2022-11-22 | Kategorija: Kultūra, Naujienos, Renginiai, Trakai |

Koncerto „Pažink mano balsą. Sopranas“ atlikėjai, centre – prof. Asta Kriščiūnaitė

Tarp visų muzikos instrumentų bene pats jautriausias, subtiliausias ir savičiausias yra … žmogaus balsas. Kiekvieno dainininko balsas unikalus, turintis savitą spalvą – tembrą. Norėdamas supažindinti su kiekvieno iš balsų – soprano, mecosoprano, tenoro, baritono, boso – balso specifika, galimybėmis, žymiausiais atlikėjais, Vievio kultūros centras inicijavo ir, bendradarbiaudamas su Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA), sėkmingai įgyvendina Lietuvos kultūros tarybos ir Elektrėnų savivaldybės finansuojamą projektą „Mano instrumentas – balsas“.

Koncertų metu atlikėjai – LMTA studentai, pedagogai – demonstruoja savo balso unikalumą bei galimybes, atlikdami šiam balsui skirtus klasikos ir šiuolaikinių kompozitorių kūrinius; edukacinių pokalbių metu svečiai pasakoja apie konkretaus balso fiziologinius ypatumus, žymiausius Lietuvos ir pasaulio dainininkus, jų vaidmenis operoje ir kamerinėje scenoje, paliečia kitus šios temos aspektus.

Spalio pabaigoje vieviečiai turėjo galimybę iš arčiau susipažinti su baritono balsu – vyko vakaras „Pažink mano balsą: Baritonas“. Operos dainininkas, LMTA profesorius Deividas Staponkus bei jo klasės studentai Kornelijus Bružas, Pijus Kondrotas, Salvijus Povilaitis Zhao Cao Yang (Kinija) atliko baritonui skirtus solo kūrinius, drauge su Rasa Dzimidaite, Solitaire Buchhuber (Austrija, Vokietija) – duetus. Skambėjo B. Dvariono, J. Cechanovičiaus, S. Gastaldoni, B. Gorbulskio, J. Karnavičiaus, G. Kuprevičiaus, W. A. Mozart, M. Petrausko, R. Schumann, Wang Zhu Zhe ir kt. (koncertmeisterė Lina Giedraitytė). Nuoširdus ir informatyvus prof. D. Staponkaus edukacinis pokalbis itin sudomino publiką – maestro sulaukė daugybės klausimų.

Lapkričio mėnuo skirtas pažinčiai su moterų balsais. Praeitą savaitę Kazokiškėse vyko koncertas- susitikimas „Pažink mano balsą: Mecosopranas“. Lietuvos operos solistė, LMTA dainavimo katedros docentė Aušra Stasiūnaitė su studentėmis Vilte Marija Juškevičiūte, Lorijana Laurinskaite, Goda Zakarauskaite bei pianiste Nijole Baranauskaite pristatė mecosoprano balsą. Koncerto metu, kurio metu skambėjo  CH.W. Glucko, Ch. Gounod, G. Puccini, G.Faure, J. Ofenbacho, A. Dvoržako, B. Dvariono ir kt. kūriniai: mecosopranai dainavo solo, skambėjo soprano ir mecoprano duetai. Buvo be galo malonu išgirsti ir pačios Aušros Stasiūnaitės atliekamus kūrinius solo bei duetuose su studentėmis. Kazokiškiečiai dėkojo dainininkėms gausiais aplodismentais ir kvietė atvykti vėl.

Ta pačią savaitę, lapkričio 17 d. Vievis pasitiko sopranus – operos dainininkę, LMTA dainavimo katedros profesorę ir vedėją Asta Krikščiūnaitę su studentais Lėja, Daniele, Malgožata Patricija Minkel, Monika Siaurusaityte, Gabija Utaraite, Vita Merkelyte, Katažyna Dudareva, Emile Elena Dačinskaite, Grantu Šileikiu, Gabija Kušleikaite bei pianistėmis Svaja Skučiene ir Elina Maslakova. Kiekviena atlikėja demonstravo savo balso – soprano – unikalų tembrą, gebėjimą savitai interpretuoti. Prof. Astos Krikščiūnaitės pasakojimas, pristatantis sopraną, garsiausias Lietuvos ir užsienio atlikėjas sopranus, šiam balsui skirtus vaidmenis operose buvo išties įdomus, o jos atliekami kūriniai žavėjo ir jaudino.

Ir vieviečiai, ir kazokiškiečiai džiaugėsi įvykusiais koncertais – edukaciniais pokalbiais, suteikusiais ir žinių, ir puikių emocijų. Projektas tęsiasi. Gruodžio pradžioje Kietaviškėse tenoro balsą pristatys operos dainininkės, LMTA profesorės Irenos Milkevičiūtės studentai tenorai; bosų programą ir patrauklų edukacinį pokalbį į Vievį atveš operos dainininkas LMTA profesorius Vladimiras Prudnikovas ir jo studentai.

Audronė Stepankevičiūtė

Projekto „Mano instrumentas – balsas“  vadovė

Liudmilos Felčinskajos nuotraukos


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite