Nuveikti darbai ir iššūkiai Lentvario seniūnijoje

Parašyta: 2023-02-14 | Kategorija: Lentvaris, Naujienos, Savivaldybė, Trakai |

Lentvario kultūros rūmų salėje Trakų rajono savivaldybės meras Andrius Šatevičius, savivaldybės komanda ir Tarybos nariai susitiko su Lentvario seniūnijos gyventojais. Agatos Beliak nuotr.

Vasario 7 dieną Lentvario kultūros rūmuose Trakų rajono savivaldybės meras Andrius Šatevičius, savivaldybės komanda ir Tarybos nariai Inesa Židonytė, Rolandas Paškonis, Vygandas Lenkauskas, Darius Mechovskis, Antanas Nedzinskas susitiko su Lentvario seniūnijos gyventojais. Smagu, kad ši seniūnija tebeauga, dabar yra daugiau nei 15 tūkst. joje gyvenamąją vietą deklaravusių gyventojų.

Susitikimo metu buvo papasakota apie per metus įvykdytus darbus, o gyventojai pažėrė daug klausimų, pastabų ir pasiūlymų dėl įvairių jiems rūpimų sričių.

Gerinama miesto infrastruktūra

2022-aisiais Lentvaryje intensyviai vyko daugiabučių namų kiemų infrastruktūros gerinimo, aplinkos tvarkymo darbai. Geležinkelio, Klevų al., Tujų, Ežero gatvėse buvo įrengti šaligatviai, kurių bendras plotas 400 m², prie daugiabučių Ežero, Pakalnės, Tujų ir Konduktorių gatvėse atsirado naujos automobilių stovėjimo aikštelės. Sutvarkyti Pakalnės g. 21, 23 ir Lauko g. 3 daugiabučių namų kiemai.

Buvo genimi ir šalinami pavojingi medžiai, tvarkomos bei prižiūrimos teritorijos prie Graužio ir Bevardžio ežerų. Pasėta veja bei įrengta laistymo sistema daugiafunkcėse aikštelėse prie Lauko g. 20 ir Klevų al. 26B, Šaltinio gatvėje ir Klevų al. skersgatvyje atlikti paviršinių (lietaus) nuotekų tinklų įrengimo darbai.

Pernai buvo baigtas įgyvendinti daugiafunkcės laisvalaikio zonos prie Bevardžio ežero įrengimo projektas. Įrengti nauji, apšviesti pėsčiųjų ir dviračių takai, vaikų ir jaunimo žaidimų, sporto treniruoklių, šunų vedžiojimo aikštelės, mėgėjiškas riedlenčių bei dviračių parkas, automobilių stovėjimo vietos, mažosios architektūros elementai (suoliukai, šiukšliadėžės, dviračių stovai), buvo pastatytas pėsčiųjų tiltas, sumontuota vaizdo stebėjimo ir apsaugos sistema, sutvarkyta Dzūkų gatvės ir Klevų al. skersgatvio danga. Susitikimo metu gyventojai pasiūlė šioje sutvarkytoje teritorijoje dar įrengti viešąjį tualetą, kuris būtų nuolat prižiūrimas ir tvarkomas.

Siekiant padidinti gyventojų saugumo sąlygas viešosiose vietose, 2022 metais įrengtas apšvietimas Dzūkų ir Kupolės gatvėse Lentvaryje, Matiškės gatvėje Matiškės kaime, atlikti 897 šviestuvų priežiūros darbai, įgyvendinant projektą „Lentvario miesto gatvių apšvietimo sistemos atnaujinimo ir eksploatavimo paslaugos viešojo ir privataus sektorių partnerystės būdu“, pasirašyta rangos sutartis. Projekto metu bus atnaujinta apšvietimo sistema Lentvario mieste, pakeičiant gatvių šviestuvus ir įrengiant dalį naujų apšvietimo atramų, įdiegiant valdymo ir kontrolės sistemą, užtikrinant efektyvų gatvių apšvietimo sistemos eksploatavimą.

Lentvaryje 2022 metais buvo baigti renovuoti šeši daugiabučiai namai. Dešimties daugiabučių namų gyventojai pasinaudojo Daugiabučių namų rėmimo programa.

Susisiekimo sąlygos gerintos visoje seniūnijoje

Ne tik Lentvaryje, bet ir kaimiškose seniūnijos vietovėse vyko susisiekimo infrastruktūros gerinimo darbai. Kai kuriose miesto bei Kariotiškių, Vosyliukų, Valų kaimų gatvėse buvo paklota asfaltbetonio danga, sutvarkytas pėsčiųjų ir dviračių tako iki Valų kaimo šlaitas.

Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšomis taisyta ir prižiūrėta 35,85 km seniūnijos kelių (gatvių) su žvyro danga, įrengta nauja ar taisyta sena asfaltbetonio danga, panaikintos duobės. Siekiant užtikrinti eismo saugumą, visoje seniūnijos teritorijoje įrengti keturiasdešimt devyni kelio ženklai.

Sveikatos paslaugų plėtra ir aktyvios fizinės veiklos populiarinimas

Savivaldybės vadovų inicijuotame susitikime dalyvavę Lentvario seniūnijos gyventojai daug dėmesio teikė sveikatos apsaugos ir laisvalaikio veiklų organizavimo sritims. Jie domėjosi Lentvario ambulatorijos teikiamomis paslaugomis, jų plėtra. Buvo gauti pasiūlymai sukurti pirminei reabilitacijai Lentvaryje tinkamas sąlygas, kad pacientams dėl jos nereikėtų važiuoti į Trakus.

2022-ųjų lapkritį darbą pradėjusi ambulatorijos vadovė Aušra Koršunova papasakojo, kad šioje įstaigoje dirbs du nauji šeimos gydytojai, jau veikia naujas skubiosios pagalbos kabinetas, pakvietė registruotis bei naudotis teikiamomis sveikatos priežiūros paslaugomis.

Gyventojai domėjosi ir savivaldybės 2023 m. biudžete numatytomis lėšomis, skirtomis sporto sričiai. Šiemet savivaldybė viso rajono sporto įstaigų veiklai, tęstiniams ir naujiems projektams, sporto, turizmo ir laisvalaikio renginiams finansuoti ketina skirti 826,8 tūkst. eurų.

Dėmesys aktyvioms ir modernioms švietimo įstaigoms

Susitikimo metu kalbėtasi ir apie Lentvario seniūnijoje esančias švietimo įstaigas. Gyventojai pritarė, kad investicijos į švietimą lemia geresnius mokinių pasiekimus. Buvo pristatyti švietimo įstaigų tinklo pokyčiai ir pasidžiaugta, kad visos trys Lentvario gimnazijos atitinka mažiausio mokinių skaičiaus reikalavimus, dalyvauja „Tūkstantmečio mokyklų“ programoje ir visuose kituose Trakų rajono savivaldybės vykdomuose ugdymo kokybės gerinimo projektuose. Prieš susitikimą apsilankyta net šešiose Lentvario švietimo įstaigose.

2022-aisiais dėmesio sulaukė visos Lentvario mokyklos. Buvo baigtas įgyvendinti projektas „Ugdymo kokybės gerinimas Lentvario M. Šimelionio gimnazijoje“, kuriuo kompleksiškai pagerinta gimnazijos infrastruktūra, sukūrus modernias, kūrybiškumą skatinančias erdves su tinkama įranga ir baldais bei suformavus ikimokykliniam ugdymui reikalingą infrastruktūrą. Pastatyta Lentvario pradinės mokyklos sporto salė ir nugriautas ūkinis pastatas, taip pat mokyklos teritorija aptverta nauja tvora ir atlikti aplinkos tvarkymo darbai.

Lentvario H. Senkevičiaus gimnazijos teritorijoje įrengta vaikų žaidimų aikštelė ir pavėsinės, atnaujinti „Versmės“ gimnazijos magistraliniai elektros tinklai, Lentvario lopšelyje-darželyje „Šilas“ įrengta gaisro signalizacija.

Pagal regioninės pažangos priemones „Padidinti ugdymo prieinamumą atskirtį patiriantiems vaikams“ ir „Plėtoti įvairialypį švietimą vykdant visos dienos mokyklų veiklą“, taikant universalaus dizaino standartus, Lentvario H. Senkevičiaus, „Versmės“ gimnazijose bus sukurtos erdvės, pritaikytos įtraukiajam ugdymui organizuoti, o švietimo įvairovė skatinama vykdant visos dienos mokyklų veiklą.

Siekiant išspręsti atsiskaitymo negrynaisiais pinigais bendrojo ugdymo įstaigų valgyklose infrastruktūros trūkumą ir ugdyti mokinių finansinį raštingumą, 2023 metais atsiskaitymo negrynaisiais pinigais infrastruktūra bus įdiegta visose Lentvario gimnazijose.

2023-iaisiais tęsiami bendruomenei svarbūs projektai

Šiemet ne tik bus įgyvendintas Lentvario miesto apšvietimo sistemos modernizavimo projektas, bet ir planuojama tęsti kitus infrastruktūros gerinimo projektus. Bus baigta tvarkyti teritorija šalia Geležinkelio stoties (Geležinkelio g. 11A), iki metų pabaigos bus įkurtas Šeimos parkas ir skverai Bažnyčios, Sodų ir Mokyklos gatvėse, sutvarkyta prieigų bei jungties tarp jų (Klevų al.) infrastruktūra. Jau atlikta daugiau nei pusė Šeimos parko techniniame projekte numatytų darbų.

Šiuo metu rengiami inžinerinių tinklų (geriamojo vandens tiekimo ir centralizuotų nuotekų tinklų) Geležinkelio ir Fabriko gatvėse rekonstravimo ir statybos, Lentvario seniūnijos pastato modernizavimo projektai. Lietuvos automobilių kelių direkcija ruošia valstybinės reikšmės rajoninių kelių Grigiškės–Lentvaris–Dobrovolė ir Trakai–Lentvaris–Mūrinė Vokė ruožų (Fabriko ir Geležinkelio gatvių) kapitalinio remonto projektus. Jų įgyvendinimo metu bus įrengta nauja kelio važiuojamosios dalies danga, pėsčiųjų ir dviračių takai, apšvietimas, lietaus nuotekų tinklai, saugaus eismo priemonės.

2022 metais buvo baigtas rengti projekto „Gyvenamųjų namų kiemų sutvarkymas Lentvario mieste (atnaujinant parkavimo, vaikų žaidimo aikšteles, želdinius, mažąją architektūrą)“ techninis projektas, šių metų sausio 30 dieną gautas statybą leidžiantis dokumentas, taigi projektą ketinama įgyvendinti dar šiemet. Jo metu Lauko, Pakalnės, Naujosios Sodybos gatvėse, prie Konduktorių ir Gėlių gatvių numatoma įrengti naujas ir rekonstruoti esamas automobilių stovėjimo aikšteles, jas praplečiant, atnaujinti kelio važiuojamąsias dalis bei atskirti jas nuo vejos, pėsčiųjų takų, žaidimų ir sporto aikštelių, remiantis žmonių judėjimu kiemuose vientisą takų sistemą sujungiant su šalia esančiomis Lauko, Naujosios Sodybos, Gėlių, Konduktorių ir Pakalnės gatvėmis. Žaidimų ir sporto aikštelėse atsiras naujų įrenginių, suolų, šiukšliadėžių ir dviračių stovų. Teritorija bus apšviesta, stebima, naudojantis vaizdo stebėjimo priemonėmis, lietaus nuotekų tinklai prijungti prie miesto lietaus nuotekų tinklų sistemos.

Siekiant didinti darbingo amžiaus asmenų su negalia savarankiškumą, suteikiant jiems galimybę gyventi bendruomenėje, taip pat teikti pagalbą pagal jų poreikius, Lentvaryje pradėtas įgyvendinti projektas „Bendruomeninių apgyvendinimo paslaugų asmenims su proto ir (arba) psichikos negalia plėtra Trakų rajone“, 2022 metais pradėti statyti grupinio gyvenimo namai, kuriuose gyvens dešimt negalią turinčių asmenų.

Trakų rajono savivaldybės informacija

Užs. Nr. 108


Komentarai
  1. Vitka

    Kada bus baigtas projektas pre pakalnės g. Daugiabučių?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite