Kvietimas mokykloms Žirgo metų proga

Parašyta: 2023-03-02 | Kategorija: Gimnazija, Lietuva, Mokyklos, Naujienos, Trakai |

Etninės kultūros globos tarybos ir Žemaitijos regioninės etninės kultūros globos tarybos iniciatyva sukurtas Žirgo metų ženklas. Ženklo autorė – Kristina Siebaitė

Pažymint Seimo paskelbtus Žirgo metus, Etninės kultūros globos taryba kartu su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kreipiasi į Lietuvos mokyklas, kviesdama šiais metais žirgams skirti išskirtinį dėmesį. Mokyklų bendruomenės kviečiamos:

  • aktualizuoti žirgo temą pamokose ir popamokinėse veiklose: diskutuoti apie nacionalines žirgų veisles, aptarti žirgo reikšmę lietuvių papročiuose, tautosakoje, folklore, Lietuvos valstybės heraldikoje.
  • atkreipti dėmesį į žirgus ir žirgininkystę savajam krašte – aplankyti apylinkėse įsikūrusius žirgynus, pabendrauti su netoliese gyvenančiais žirgų augintojais.
  • paieškoti informacijos apie žirgus Lietuvos muziejuose, o jų nuotraukų – šeimos albumuose.

Etninės kultūros globos taryba kartu su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija linki įdomių projektų ir kūrybinių sumanymų!

Kvietimas skelbiamas Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos leidinyje: https://www.svietimonaujienos.lt/kvieciame-mokyklas-pazymeti-zirgo-metus/?fbclid=IwAR3udxxXNedmXSOOjCoVLQH1vTdqngPDT3vY0ibRvupGIto-bgyj7LaDWCg

Žirgo metai paskelbti Seimo rezoliucijoje, pažymint Plungės valstybinio žemaičių veislės arklių žirgyno įsteigimo 100-mečio jubiliejų. Pirmasis valstybinis žirgynas Lietuvoje buvo įsteigtas 1923 metais, siekiant pasirūpinti per Pirmąjį pasaulinį karą nukentėjusia žemaitukų ir kitomis nacionalinėmis žirgų veislėmis.

2023-uosius paskelbus Žirgo metais siekiama akcentuoti išskirtinę žirgo reikšmę Lietuvos istorijoje ir kultūroje nuo seniausių laikų, atkreipti dėmesį į žirgo svarbą lietuvių pasaulėjautoje ir kūryboje. Taip pat siekiama suaktyvinti domėjimąsi nacionalinėmis žirgų veislėmis bei paskatinti žirgininkystės plėtrą šiuolaikinėje Lietuvoje.

Etninės kultūros globos tarybos inform.


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite