Susitikimas su Trakų krašto poete Juzefa Lyčkovska ir karpinių dailininke Ryšarda Kozubovska

Parašyta: 2023-05-03 | Kategorija: Lietuva, Naujienos, Renginiai, Trakai |

Pasaulinė knygos ir autorių teisių diena visame pasaulyje minima balandžio 23 d. Tai yra Jungtinių Tautų sprendimas, kuriuo siekiama pabrėžti knygos vertę (atsiradus televizijai ir internetui, žmonės knygas skaito mažiau) ir ginti autorių teises. Knyga suteikia žmogui žinių, idėjų, dvasinio maisto, skatina vaizduotę ir kūrybiškumą, grožio ir moralės sampratą. Taip pat knyga padeda tautai pristatyti savo kultūrą kitoms šalims, susipažinti su kitų tautų kultūra.

Balandžio 29 d. Vilniaus rajono savivaldybės Centrinės bibliotekos Mažųjų Lygainių struktūriniame padalinyje įvyko susitikimas su poete iš Trakų Juzefa Lyčkovska, knygos „Eilėmis nuspalvinta proza“ autore ir karpinių dailininke tai pat iš Trakų, Ryšarda Kozubovska. „Gyvenimas praeina, bet daugelis įvykių kartojasi ir sukasi ratu“, – sako ponia Juzefa. Iš čia ir atsirado renginio pavadinimas. Į šeštadienio popietę susirinko  Lygainių ir aplinkinių kaimų gyventojai.

Juzefos Lyčkovskos eilėraščiai yra prisiminimų lyrinės poezijos pavyzdys. Autorė su publika pasidalijo savo poezija, kurioje paliečia tokias asmenines temas kaip: šeima, meilė, ilgesys, troškimai, kaimo gyvenimas. Susitikimo metu autorė pasakojo apie save ir savo kūrybą. Ji ypač pabrėžė didelę mamos vaidmens svarbą jos gyvenime.  Bibliotekos viešnia pasakojo apie pirmuosius žingsnius poetinėje kūryboje. Juzefa rašo nuo mokyklos laikų. Iš pradžių tai buvo eilėraščiai  „stalčiui“. Ji kūrė impulsais arba kai kurių svarbių įvykių įtakoje. Eilėraščiai persmelkti gerumo, šilumos ir net humoro. Juzefos Lyčkovskos poetinėje kūryboje yra ir dainų tekstai, kurie buvo įtraukti į grupės „Troczanie“ repertuarą. Ji yra susijusi su šiuo ansambliu nuo pat jo įkūrimo. Knygoje publikuoti ir jos mamos eilėraščiai. Ponia Juzefa rašo lenkiškai, lietuviškai ir rusiškai.

Atsisveikindama poetė išsakė savo mintis, pagautas iš gyvenimo ir įtrauktas į tomą „Eilėmis nuspalvinta proza“:

Uśmiechnij się, gdy wstaniesz rano,

Do słonka dziś uśmiechnij się.

A jeśli słonko za chmurami

Do chmury więc uśmiechnij się.

A gdy za oknem niebo płacze,

To nie narzekaj, nie smuć się.

Gdy dobra myśl po głowie skacze

Nic złego dziś nie spotka cię!

Savo ruožtu karpinių meistrė pristatė  neįprastus darbus iš popieriaus. Karpiniai padarė didelį įspūdį susirinkusiems, kurie su pasimėgavimu žavėjosi kiekvieno kūrinio tikslumu ir grožiu. Žinoma Lietuvoje ir užsienyje Ryšarda Kozubovska yra įvairiapusė. Be karpinių, užsiima odos dirbiniais, dainuoja grupėje „Troczanie“. Priklauso Tautodailininkų sąjungai. Ponios Ryšardos darbai pristatyti daugelyje regioninių, respublikinių ir tarptautinių parodų. Ji papasakojo, kaip kilo jos aistra tokiai originaliai liaudies meno rūšiai.

Ji organizuoja kirpimo dirbtuves. Prieš trejus metus ponia Ryšarda tokius seminarus vedė ir mūsų bibliotekoje. Simetriškos ir asimetriškos kompozicijos, raštų pasikartojimai, šventinės ir proginės scenos – būdingi Ryšardos Kozubovskos karpinių bruožai. Karpiniai tradiciškai daromi iš popieriaus bent keturis kartus sulenkiant lapą ir jame išpjaunant figūras, kad išlanksčius susidarytų simetriškas vaizdas. Šiandien, kai karpinių kūrimas nebėra tik pramoga ir namų puošyba, karpiniai kuriami iš medžiagų ir net iš odos, naudojant profesionalius peilius ir žirkles, dažnai atsisakoma nuo lankstymo ir formų atkūrimo.

Į susitikimą atvyko Trakų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Šventininkų filialo bibliotekininkė Kristina Razvadauskienė, kuri Motinos dienos proga pakvietė visus į šventę Šventininkuose.

Susitikimo pabaigoje viešnios buvo apdovanotos padėkos raštais, gėlių puokštėmis, kukliomis dovanėlėmis ir didžiuliais plojimais. Linkime Juzefai ir Ryšardai tolesnės sėkmės ir nuolatinio kūrybinio įkvėpimo.

Renginys tapo puikia proga suvienyti vietos bendruomenę. Tiek poeto eilėraščiai, tiek meistro karpiniai dalyvius įvedė į magišką atmosferą. Susitikimas bibliotekoje pasirodė ne tik įkvepiantis, bet ir edukacinis, nes leido pažinti krašto istoriją ir tradicijas.

Dėkojame viešnioms, kurios užbūrė mus savo žodžiais ir kirpimo meistriškumu, bet ir susitikimo dalyviams už kartu sukūrusią nepamirštamą popietę. Tikimės, kad poezijos susitikimai taps nuolatine mūsų bibliotekos renginių kalendoriaus dalimi.

 Edvard Mackevič,

 Vyriausiasis bibliotekininkas

 Alicijos Anuškevič nuotraukos


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite