Užutrakyje atidaroma paroda „Niekur nuo savo miesto. Suvalkų krašto dailininkai Vilniuje. 1918-1939 metai.“

Parašyta: 2023-05-31 | Kategorija: Kultūra, Naujienos, Renginiai, Trakai, Užutrakis |

M. Kulesza. Mergina tautiniais rūbais

2023 m. birželio 2 d. 16 val. Užutrakio dvaro sodybos rūmuose atidaroma paroda „Niekur nuo savo miesto. Suvalkų krašto dailininkai Vilniuje. 1918-1939 metai.“

Suvalkų apskrities muziejus, bendradarbiaudamas su Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija, Užutrakio Tiškevičių dvaro sodybos rūmuose pristato Vilniuje tiek privačiai, tiek Stefano Batoro universiteto Dailės fakultete studijavusių, vėliau čia kūrusių, Suvalkų miesto ir krašto tapytojų kūrybą. Parodoje pristatomas ne tik įdomus ir savitas Vilniaus miesto meninio gyvenimo tarpsnis, bet ir nepelnytai primirštas istorinis Vilniaus ir Suvalkų miesto bei krašto bendruomenių ryšis.

Parodoje eksponuojami 1918-1939 metų laikotarpio menininkų, tapusių bendra Lietuvos ir Lenkijos dailės istorijos dalimi, darbai. Tai ir Marian Kulesza, Adam Międzybłocki, Jakub Goldblatt, Rachela Mariampolska, Vytautas Kairiūkštis, Eugeniusz Kazimirowski, Marian Meszczyński, Czesław Wierusz-Kowalski. Pastarasis daugiau nei keturiasdešimt metų kūrė Vilniuje, buvo ne tik populiarus savo laikmečio tapytojas ir portretistas, bet ir aktyvus miesto socialinio ir politinio gyvenimo dalyvis.

Parodos pagrindą sudaro Suvalkų muziejaus tapybos kolekcija. kurią svariai papildė Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus bei Palenkės muziejaus Balstogėje, o taip pat privačių kolekcijų Lenkijoje savininkų rinkiniai. Tarpukario Vilniaus menininkų asmeninis gyvenimas ir meninis palikimas buvo paženklintas karų. Juos subrandino Pirmojo pasaulinio karo įvykiai, o gyvastinga tapusią bendruomenę sužlugdė Antrasis pasaulinis karas, kai Vilniaus menininkams teko apleisti gimtuoju tapusį miestą ir repatrijuoti į Lenkiją. Deja, tuo metu didelė kūrybos dalis buvo sunaikinta ir išblaškyta toli už taip mylėto miesto prie Neries. Parodą papildys Lietuvos nacionalinio archyvo Vilniuje ir Torunės Mikalojaus Koperniko universiteto bibliotekos dokumentai, todėl viliamasi, kad tai padės labiau pažinti pamirštus menininkus, jų kūrybą ir epochą.

Paroda „Niekur nuo savo miesto. Suvalkų krašto dailininkai Vilniuje. 1918-1939 metai“ bus eksponuojama nuo 2023 m. birželio 3 d. iki spalio 31 d. Užutrakio Tiškevičių dvaro sodybos rūmuose, adresu: Užtrakio g. 17, Trakai, trečiadieniais-sekmadieniais nuo 11.00 iki 19.00 val.

2023 m. lapkričio 15 d. paroda keliaus į Suvalkų apskrities muziejų, kur ją papildys Torunės Mikalojaus Koperniko universiteto bibliotekos, Torunės rajono muziejaus, Lodzės meno muziejaus, Balstogės Palenkės muziejaus bei Varšuvos nacionalinio muziejaus rinkinių darbai. Čia paroda veiks iki 2024 m. sausio 14 d.

Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija maloniai kviečia apsilankyti parodoje ir pažinti abiejų mūsų bendros istorijos šalių- senųjų vilniečių kultūros paveldą, kuris ir šiais laikais reprezentuoja pasauliui dabarties kartų bendrystę ir kaip niekad svariai atskleidžia mūsų visų prigimtinį ryšį su vakarų civilizacija.

Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija ir Suvalkų apskrities muziejus


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite