Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ obuolių pagardas su garstyčiomis

Parašyta: 2023-10-19 | Kategorija: Aukštadvaris, Mokyklos, Namai, Naujienos, Seniūnijos, Trakai |

Ką daryti kaip turite daug obuolių, o visus turimus receptus jau išbandėte? Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ virėjai,  pritariant „Puikus skonis – jokių atliekų“ („Great Taste – Zero Waste“) manifestui, pataria išvirti obuolių pagardo su garstyčiomis. Pačių pagamintas pagardas tikrai nustebins kiekvieną nesudėtingu pagaminimu, tačiau puikiai subalansuotu skoniu. Saldžiarūgštis obuolių skonis su maloniu garstyčių aštrumu – tai gurmaniškas derinys.

Pagardas – tai yra patiekalo priedas. Pagardai gerina patiekalų skonį, kvapą, kelia apetitą ir didina patiekalo maistinę vertę. Šis pagardas ypač patiks garstyčių mėgėjams. Jis puikiai paskanina įvairius mėsos ir daržovių patiekalus, dešras ir dešreles bei rūkytus arba vytintus mėsos gaminius. Taip pat galima derinti prie sūrių ir šaltų užkandžių. Tačiau garstyčioms alergiškiems žmonėms reikėtu vengti garstyčių ir jų turinčių produktų.

Obuolių pagardas su garstyčiomis

Produktai: 1 kg obuolių, 60-70 ml obuolių ar balto vyno acto, 100 g grūdėtų arba paprastų garstyčių padažo, 50 ml aliejaus, 2 šaukšteliai ciberžolės, pora šaukštų cukraus arba medaus, 1 šaukštelis druskos, žiupsnelis aštrios paprikos miltelių.

Gaminimas: Obuolius nulupame, supjaustome mažais gabalėliais, sudedame į puodą. Beriame  cukrų arba medų ir išmaišius paliekame 20-30 minučių pastovėti. Po laiko pilame aliejų, dedame garstyčias, druską, pipirus, ciberžolę ir gerai išmaišome.  Užverdame ir verdame ant silpnos kaitros 2-3 minutes. Tuomet supilame actą, gerai išmaišome ir vėl paverdame 2-3 min. nuo užvirimo.

Masę sutriname rankiniu trintuvu iki glotnios konsistencijos. Paragaujame, ar patinka skonis. Reikia įvertinti, kad  atvėsusio pagardo aštrumas bus švelnesnis. O cukraus ir acto kiekį galima dėti pagal savo skonį, nes  saldumas ir rūgštumas šiuo atveju priklauso ir nuo obuolių rūšies. Nuolat maišydami, kad pagardas neprisviltų, užverdame. Dar karštą pagardą supilstome į iškaitintus stiklainius, sandariai užsukame, apverčiame dangteliais žemyn ir paliekame visiškai atvėsti. Laikome šaldytuve arba vėsioje patalpoje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių.

Jolanta Veličkienė

Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…

Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė

Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja

 


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite