Jolantos Veličkienės nuotr.
Kiaušiniai šventiniuose Velykų pusryčiuose užima svarbiausią vietą ant mūsų stalo. Jei šių Velykų proga norime išbandyti kažką naujo, siūlome pasigaminti škotiškus kiaušinius. Kiaušiniai, apgaubti mėsos sluoksniu su traškia plutele, puikiai tiks šventiniam stalui.
Škotiški kiaušiniai – tai virti kiaušiniai, įvynioti į naminių dešrelių masę. Jie skanūs ir labai maistingi. Viena teorija teigia, kad škotiški kiaušiniai buvo sukurti Londone 1738 m. kaip patogus užkandis kelionėms. Šiandien tai – populiarus iškylų patiekalas.
Reikės: 3 vidutinių kiaušinių, apie 400 g (3 vnt.) šviežių naminių dešrelių, 1 šaukšto garstyčių, 1 kiaušinio (į faršą), smulkintų laiškinių česnakų arba petražolių, poros šaukštų kvietinių miltų, apie 100 g šaldytos filo tešlos, 1 kiaušinis (paniravimui), aliejaus kepimui.
Gaminame: Kiaušinius dedame į vandenį ir verdame 4–5 minutes nuo užvirimo momento. Atvėsiname, nulupame. Nuimame dešrelių apvalkalą, įmušame kiaušinį ir išmaišome iki vientisos masės. Įmaišome garstyčias ir pagal norą smulkintą svogūną, laiškinius česnakus ir petražoles. Paminkome masę ir padalijame į tiek dalių, kiek turime virtų kiaušinių. Virtus kiaušinius apibarstome miltais. Suplojame mėsos dalis į paplotėlius ir apgaubiame jais kiaušinius. Apvoliojame pirmiausia miltuose, tada plaktame kiaušinyje ir galiausiai džiūvėsėliuose. Paruoštus škotiškus kiaušinius sudedame į lėkštę ir palaikome šaldytuve apie 30 minučių, kad sustingtų. Įkaitiname aliejų iki 160 °C ir kepame škotiškus kiaušinius, kol jie tampa gražios aukso spalvos. Po kepimo nusausiname ant popierinių rankšluosčių, tada dar pakepame orkaitėje 170 °C apie 10 minučių arba karšto oro gruzdintuvėje apie 7 minutes.
Patiekite iš karto, kol tryniai dar šiek tiek skysti, su krienų arba garstyčių-majonezo padažu.
Pastabos: Gaminant škotiškus kiaušinius, aš naudoju šviežias namines dešreles, kaip tai daro britai. Tačiau taip pat galite naudoti ir šviežiai maltą faršą. Dešrelės jau būna pasūdytos ir pagardintos, o svarbiausia, tarsi pabrandintos, todėl papildomai į mėsą dedu tik šaukštelį garstyčių padažo, įmušu kiaušinį ir šiek tiek smulkintų laiškinių česnakų. Kartais vietoje įprastų džiūvėsėlių naudoju panko džiūvėsėlius arba, kaip šiame recepte – plonomis juostelėmis supjaustytą filo tešlą.
Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…
Jolanta Veličkienė
Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė
Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja
2025