Jolantos Veličkienės nuotr.
Kartais gaminant desertus arba kitus patiekalus panaudojame baltymus, o tryniai lieka nepanaudoti, tuomet siūlau juos pasūdyti. Tik svarbu: atskiriant trynius nuo baltymų, tai reikėtų daryti atsargiai, kad jie išlaikytų savo formą.
Sūdyti tryniai – tai būdas konservuoti kiaušinių trynius, naudojant druską. Sūdymas suteikia kiaušinių tryniams unikalų skonį ir tekstūrą, kas, savo ruožtu, suteikia patiekalams stiprų ir intensyvų skonį. Sūdyti tryniai gali būti labai įdomus ir originalus ingredientas, kurį galite įtraukti į įvairius kulinarinius eksperimentus. Šie tryniai dažnai naudojami kaip priedas prie įvairių patiekalų. Jie puikiai tinka kaip priedas prie salotų, makaronų, sriubų ar rizoto. Galite juos naudoti tarkuotus ant įvairių patiekalų kaip pagardą, panašiai kaip parmezaną arba kitus kietuosius sūrius. Nors tai neįprasta, sūdyti tryniai gali būti įdomus priedas ir desertuose. Jei norite išbandyti kažką neįprasto, sūdyti tryniai gali būti naudojami kartu su šokolado ar karamelės desertais, kuriuose sūrumas kontrastuoja su saldumu.
Ingredientai:
200 g druskos (geriausiai naudoti stambią akmens arba jūros druską);
100 g cukraus (pasirinktinai, tai padeda subalansuoti skonį ir pagerina tekstūrą);
Kiaušinių tryniai (mišinio kiekis nurodytas maždaug 5-6 tryniams).
Gaminimas:
Sumaišykite druską ir cukrų. Jei norite, galite naudoti tik druską, tačiau cukrus padeda subalansuoti skonį ir pagerina trynių tekstūrą. Paruoškite indą, kuriame galėsite pasūdyti trynius. Jis turi būti pakankamai platus, kad visi tryniai būtų padengti druska ir cukrumi. Įdėkite truputį mišinio į indą, kad padengtumėte dugną. Sudėkite trynius ir uždėkite ant jų likusį druskos ir cukraus mišinį, užtikrinkite, kad visi tryniai būtų visiškai uždengti. Uždarykite indą ir palikite šaldytuve 4-6 dienas, tačiau geriausia palikti 7–10 dienoms, kad tryniai gerai įsisūdytų ir įgautų skonį. Per šį laiką druska įsiskverbs į trynius ir juos konservuos. Kuo ilgiau tryniai sūdysis, tuo intensyvesnis bus jų skonis. Po to ištraukite trynius ir gerai nuvalykite nuo perteklinės druskos, laikykite šaltai sandariame inde.
Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…
Jolanta Veličkienė
Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė
Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja
2025