Medaus pyragas pagal Vilę

Parašyta: 2025-05-10 | Kategorija: Lietuva, Namai, Rūdiškės, Seniūnijos, Trakai |

Jolantos Veličkienės nuotr.

Pavasaris jau įsibėgėja, dūzgia bitutės. Netrukus galėsime džiaugtis šviežiu medumi, kurį tradiciškai skanausime su šviežiais agurkais, juoda duona ar net su baltu sūriu. O kol laukiame naujojo derliaus, kviečiu tvariai sunaudoti pernykštį medų – išsikepkime kvapnų medaus pyragą! Mano užrašų knygutėje receptai dažnai pavadinti tų žmonių vardais, kurie jais su manimi pasidalijo. Taigi šiandien – medaus pyragas pagal Vilę.

Natūralus medus pasižymi saldumu ir itin plačia skonių bei aromatų gama. Tai universalus produktas, tinkamas tiek saldiems, tiek pikantiškiems patiekalams. Jis puikiai tinka suteikti saldumo ir skonio gilumo gaminant gėrimus, kepinius, mėsos patiekalus, padažus, salotų pagardus bei desertus. Dėl šių savybių medus nuo seno ypač vertinamas gastronomijoje. Naudodama medų, visuomet stengiuosi išsaugoti naudingąsias šio bičių produkto savybes. Konditerijoje medus gali suteikti įvairių skonio atspalvių ir prisidėti prie išskirtinio gaminių charakterio. Tinkamai naudojamas, jis padeda kurti kulinarinius šedevrus ir atveria naujas galimybes.

Receptų, kaip naudoti medų gastronomijoje, randama pačiose seniausiose kulinarijos knygose. Jau mūsų protėviai žinojo, kad medumi gardinti gaminiai įgauna nepaprastą aromatą ir ilgiau išlieka švieži, nes geriau išsaugo drėgmę. Kai kurių desertų ar tešlų rūšių tiesiog neįmanoma pagaminti be medaus. Pavyzdžiui, nuo seno Lietuvoje populiarūs meduoliai. Medus jiems suteikia įvairių skonio atspalvių, malonų aromatą ir padeda ilgiau išlaikyti šviežumą.

Sviestas ir medus

Reikės:

400 g miltų, 300 g medaus, 200 g sviesto, 200 g grietinės, 200 g cukraus, 4 kiaušiniai, arbatinis šaukštelis sodos, vienos citrinos žievelės ir sultys, šaukštelis vanilinio cukraus.

Gaminimo eiga:

Į puodą dedame sviestą ir medų, kaitiname ant silpnos ugnies, maišydami, kol viskas išsilydo ir susijungia į vientisą masę. Nukeliame nuo ugnies. Atskirame dubenyje išplakame kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, plakdami, kol masė tampa puri ir šviesi. Tuomet palaipsniui pilame šiltą (bet ne karštą) sviesto su medumi mišinį į kiaušinių masę, nuolat maišydami. Į grietinę beriame sodą, pilame citrinos sultis – ji sureaguoja su rūgštele ir suteikia pyragui purumo. Dedame tarkuotą citrinos žievelę. Viską sujungiame kartu. Po to, po truputį beriame miltus ir maišome, kol gauname vidutinio tirštumo, lengvai tepamą tešlą. Kepimo formą (ar kelias, jei norime kelių lakštų) ištepame sviestu arba išklojame kepimo popieriumi. Pilame tešlą ir kepame 180 °C orkaitėje apie 30–40 minučių, kol paviršius paruduoja ir įsmeigus medinį pagaliuką jis būna sausas.

Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…

Jolanta Veličkienė,

Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė

Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja

2025


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite