Su kinrožės arbata nudažyti kiaušiniai. J. Veličkienės nuotr.
Viena seniausių Velykų tradicijų – kiaušinių marginimas natūraliomis priemonėmis. Šis procesas žavi savo paprastumu, kūrybiškumu ir ryšiu su gamta – kviečia sustoti ir kurti savo rankomis. Turbūt populiariausias būdas dažyti kiaušinius – naudoti svogūnų lukštus. Jie natūraliai suteikia margučiams šiltus, nuo šviesiai gelsvų iki sodriai rudų atspalvius. Naudojant geltonųjų ir raudonųjų svogūnų lukštus, įvairias žoleles, gėlių žiedlapius ar net prieskonius, galima išgauti nuostabių raštų ir spalvų, kurios ne tik džiugina akį, bet ir pasakoja apie mūsų protėvių išmintį.
Procesas paprastas: svogūnų lukštai verdami, į jų nuovirą dedami paruošti kiaušiniai, o rezultatas – šilti, natūralūs margučiai su subtiliais augalų raštais. Šakelės, žiedai ir lapeliai prispaudžiami prie kiaušinio, o verdant nuovire atsispaudžia jų kontūrai.
Man patinka marginimui naudoti ir česnako lukštus. Nors jie naudojami rečiau, tačiau suteikia švelnius melsvai rausvus atspalvius. Derinant juos su svogūnų lukštais galima išgauti dar įdomesnių spalvinių efektų. Sudrėkintus lukštus dedu ant paruošto kiaušinio, glaudžiai apvynioju, kad lukštų dalelės gerai priliptų, o tada verdu svogūnų, ciberžolės ar kitų dažančių augalų nuoviruose.
Šiuolaikinis kūrybiškumas leidžia dar labiau praturtinti tradicinį marginimą. Eksperimentuodama virtuvėje nusprendžiau išbandyti kinrožių ir ciberžolės derinį. Puslitriui vandens naudojome saują kinrožių arbatos ir kelis šaukštus ciberžolės miltelių. Galima įpilti ir truputį acto, kad spalva geriau įsigertų. Paruošiame nuovirą, šiek tiek viską pavirus. Paruoštus kiaušinius verdame šiame nuovire, leidžiame jiems atvėsti nuovire, tuomet atsargiai nuplauname ir paliekame išdžiūti. Tik tada patepame aliejumi arba sviestu, kad margučiai blizgėtų. Kitas būdas: sudrėkintus kinrožių arbatos žiedlapius prispaudžiame prie kiaušinio, įvyniojame į švarią kojinę arba medžiagos skiautę ir verdame ciberžolės nuovire. Po virimo paliekame kiaušinį atvėsti, o norint ryškesnio atspalvio, galima palaikyti ir ilgiau. Įdomu tai, kad nors nuoviras būna raudonas, išdžiūvę kiaušiniai įgauna nepaprastus, sodrius žalsvus atspalvius. Tikra mistika: raudonas nuoviras – žalsvi margučiai!
Tokie eksperimentai rodo, kad natūralios priemonės – beveik neišsemiamas kūrybos šaltinis, leidžiantis atrasti naujas spalvų ir raštų galimybes.
Patarimai:
- Prieš dažymą verta kiaušinius nuvalyti actu – taip spalva geriau įsigers.
- Norint ryškesnių raštų, augalus ar žoleles reikėtų gerai priglausti prie kiaušinio.
- Po dažymo, kai margučiai išdžiūsta, juos reikia patepti aliejumi arba sviestu – tai suteiks blizgesio ir paryškins spalvas.
Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…
Jolanta VELIČKIENĖ,
Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė
Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja
Jolantos Veličkienės nuotraukos