Gardūs ir sultingi Jolantos Veličkienės kibinai

Parašyta: 2024-02-24 | Kategorija: Lietuva, Namai, Naujienos, Rūdiškės, Seniūnijos, Trakai |

Jolantos Veličkienės nuotr.

Dėkoju likimui, kad gimiau nuostabiame Trakų krašte, kur istoriškai persipina įvairios tautos, kurie daro didžiulę įtaką ne tik mūsų kultūrai, bet ir kulinarinėms krašto tradicijoms. Kiekvienas iš mūsų esame ragavę, mėgstame, o didžioji dalis, tikriausiai ir gaminame tradicinius kibinus.

Tradicinių kibinų įdarą sudaro smulkiai kapota aviena su svogūnais ir kopūstais, tačiau dabar aviena dažniausiai pakeičiama kiauliena. Dažniausiai tokius ir kepu su kiauliena, tačiau tenka kepti ir su vištiena arba vegetariškus: su varške ir špinatais, varške ir džiovintais pomidorais, su grybais, su daržovėmis ir net su saldžia varške. Pasidalinu seniai įsitvirtinusiu mano virtuvėje receptu, jis man kiekvieną kartą pasiteisina. Tešla būna labai trapi, tirpstanti burnoje, o įdaras nepaprastai gardus ir sultingas.

Žinoma, yra daugybė už mane profesionalesnių, geresnių kepėjų ar virėjų, ir jie tikriausiai turi savo mėgstamą receptą, savo nuomonę, kokie turi būti „tikri“ kibinai. Tad, rašydama apie gerai žinomus trakiškiams receptus, truputį nerimauju. Tačiau mes kiekvienas turime savo tradicijas, patyrimą ir savo skonio suvokimą bei supratimą. Tikiuosi jums patiks kibinai pagal mano receptą.

Kibinai

Reikės tešlai: 1 kg miltų, 400 g 82 proc. riebumo sviesto, 300 g 30 proc. riebumo grietinės, 2–3 kiaušinių, 25 g cukraus, 10 g druskos;

įdarui: 1 kg kiaulienos (sprandinės), 400 g valytų svogūnų, 50 g sviesto, 2 šaukštelių druskos, po 1 šaukštelį cukraus ir pipirų.

Gaminimas

Persijotus miltus sukapojame su sviestu iki vientisos birios masės. Tada grietinę, kiaušinius, druską ir cukrų sumaišome ir supilame į miltų-sviesto masę. Viską gerai išminkome ir palaikome šaldytuve maždaug 1,5–2 val.

Mėsą ir svogūnus supjaustome nedideliais kubeliais. Dedame druskos, cukraus ir pipirų, įpilame truputį vandens ir ištirpinto sviesto. Gerai išmaišome, kol iš vandens ir sviesto įdare susidarys emulsija,  tuomet kibinai būna sultingi.

Tešlą padalijame į maždaug 20–24 lygius gabalėlius. Iš kiekvieno kočiojant formuojame paplotėlius, į vidų dedame įdaro. Perlenkiame perpus, suspaudžiame ir susukame pynutę. Sudedame į kepimo popieriumi  išklotą skardą, patepame išplaktu kiaušiniu ir kepame maždaug pusę valandos iki 180-200 oC įkaitintoje orkaitėje. Iškepus leiskite šiek tiek pastovėti ir skanaukite.

Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…

Jolanta Veličkienė,

Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė

Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja

2024

 


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite