Jolantos Veličkienės nuotraukos
Bala Bayana – tai tikrai unikalus braziliškas desertas, kuris greitai tapo populiarus socialiniuose tinkluose. Šie saldainiai sužavėjo ne tik kulinarijos entuziastus, bet ir mane, bei mano mokinius dėl savo paprasto paruošimo ir įspūdingos išvaizdos. Mokiniai su dideliu entuziazmu įsijungė į gaminimo procesą ir su džiaugsmu stebėjo, kaip iš paprastų ingredientų gimsta blizgūs, tarsi stiklu padengti rutuliukai.
Kiekvienas saldainis slepia švelnų kokosų įdarą, kuris puikiai dera su traškia karamelės plutele. Šis derinys suteikia saldainiams ne tik saldumo, bet ir malonų traškėjimą, kuris kiekvieną kąsnį paverčia ypatingu malonumu.
Bala Bayana – tai puikus pasirinkimas, kai norite pasidalinti su draugais ir šeima ne tik skaniu, bet ir egzotišku desertu, kuris sužavės savo išskirtiniu skoniu ir išvaizda.
Reikės:
Įdarui: 1 skardinės kondensuoto pieno su cukrumi, 50 g sviesto, 150 g kokoso drožlių
Karamelei: 250 g cukraus, 70 ml vandens, 10 g vanilinio cukraus, 1 arbatinis šaukštelis acto
Gaminimas:
Supilame kondensuotą pieną į didelę keptuvę, įdedame sviestą ir kokoso drožles. Gerai išmaišome ir kaitiname ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kad mišinys neprisviltų. Kaitiname, kol mišinys pradeda tirštėti ir nebesiliečia prie keptuvės kraštų (tai užtrunka apie 10–15 minučių). Pasiekę norimą konsistenciją, nuimame nuo ugnies ir leidžiame šiek tiek atvėsti. Iš atvėsusio mišinio formuojame mažus rutuliukus, kurių dydis turi būti kaip mažo graikinio riešuto. Galima įdėti trumpam į šaldiklį. O kad lengviau būtų padengti juos karamele, galime susmeigti ant iešmelių.
Supilame cukrų, vanilinį cukrų, vandenį ir actą į prikaistuvą. Kaitiname ant vidutinės ugnies, nemaišydami, kol cukrus visiškai ištirps ir užvirs. Toliau kaitiname, kol mišinys įgaus gintaro spalvą, tačiau būtina atidžiai stebėti, kad karamelė nesudegtų. Sirupui pasiekus apie 155°C, nuimame karamelę nuo ugnies. Galime įdėti maistinių dažų spalvoms suteikti.
Greitai ir atsargiai panardiname kiekvieną kokosų rutuliuką į karamelę, kad jis būtų visiškai padengtas. Dirbame greitai, nes karamelė labai greitai kietėja. Dedame rutuliukus ant kepimo popieriaus, kad karamelė galutinai sustingtų. Kai atvės, galima mėgautis šiais skaniais, traškiais rutuliukais su minkštu įdaru viduje.
Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…
Jolanta Veličkienė,
Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė
Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja
2025