Jolanta Veličkienė. Kepame „Aguonainį“

Parašyta: 2024-01-13 | Kategorija: Namai, Naujienos, Trakai |

Šis pyragas paprastas ir nuostabus, dar nė vieno ragavusio nepaliko abejingo. Jau tapo tradicija, kad savo gimtadieniui kepu aguonainį. Pradėjau jį kepti prieš kokius dešimt metų. Norėjau tvariai panaudoti iš po Kūčių vakarienės ir Kalėdų patiekalų ruošimo likusius maltų aguonų likučius, tuomet atradau šį receptą.

Kadangi šventėms daug gaminu ir ne tik sau, tai daug visokių maisto likučių turiu.  Paruoštas ir likusias po švenčių mirkytas ir maltas aguonas aguonpieniui visad užšaldau, nes jos greit prarūgsta. Šiam pyragui panaudoju jas atšildžius  ir dar visas kitame pavidale aguonas: pirktas sausai maltas; iš konservų dėžutės.

Jei nemėgstate razinų ir riešutų, aguonainį galite kepti ir be jų. Galite panaudoti įvairių džiovintų vaisių likučius bei apelsinų žieveles. Džiūvėsėlius galima patiems susimalti iš baltos padžiūvusios duonos likučių. Šį kartą panaudojau „panko“ džiūvėsėlius, o vietoje grietinėlės pyragui drėkinimui panaudojau pradėta dėžutę kondensuoto pieno. Pabarsčiau pakepintomis migdolų drožlėmis.

„Aguonainio“ receptas

Jums reikės: 500 g aguonų, 8 kiaušinių, 200 g cukraus arba cukraus pudros, apie 100 g pageidaujamų riešutų, apie 100 g razinų, 30 g romo ar kito stipraus gėrimo, 8 šaukštų maltų baltos duonos džiūvėsėlių, kelių lašų migdolų esencijos, 500 ml grietinėlės (30 proc. riebumo), vanilės lazdelės arba šaukštelio vanilinio cukraus.

Gaminimas: Aguonas nuplaukite, užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite šiltai apie 3 val. ir 2–3 kartus sumalkite mėsmale. Razinas (arba kitus džiovintus vaisius) nuplaukite ir pamirkykite stipriame gėrime. Kiaušinius išplakite iki standžių putų po truputį pildami cukrų, sumaišykite su trintomis aguonomis, džiūvėsėliais, smulkintais riešutais, razinomis ir migdolų esencija. Kepimo formą ištepkite sviestu, į ją sukrėskite paruoštą masę ir šaukite į iki 160–180o C temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 30–40 min. Kepimo temperatūra ir laikas priklauso nuo formos dydžio. Patikrinkite įsmeigdami medinį pagaliuką. Ištraukus jis turi būti sausas. Užvirinkite grietinėlę su vanile ir kelias minutes pavirkite ant silpnos ugnies. Atvėsinkite. Aguonainį iš formos išimkite ant padėklo ir pamažu šaukštu sulaistykite jį grietinėle. Kai grietinėlė susigers, pakartokite procesą. Kad geriau susigertų, aguonainį galite atsargiai subadyti mediniu pagaliuku. Palaikome, kol grietinėlė susigeria. Skanaus.

Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…

Jolanta Veličkienė,

Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė

Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja

Autorės nuotraukos

***

Mieli „Trakų žemės“ skaitytojai, nuo šių metų reguliariai receptais, patirtimi ir patarimais su jumis dalinsis Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“  maitinimo paslaugų profesijų mokytoja Jolanta Veličkienė. Dėkojame Jolantai, tikimės, kad pasiūlyti receptai suras vietelę ir mūsų virtuvėse, ir skrandžiuose!

Skanaus – „Trakų žemės“ kolektyvas


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite